-, blog

Wissel van spiegel

What you see is what you get! Dit vind ik altijd zo’n hard gegeven als ik in de spiegel kijk. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik regelmatig een kijkje neem in de spiegel. Overal waar een spiegel hangt gaan automatisch mijn ogen richting mezelf: zit mijn haar nog goed? Wallen beetje weg? Mascara niet doorgelopen? Valt de pukkel wel of niet op… Is het een grotere spiegel (of raam) dan kijk ik vooral naar mijn kledingkeuze van die dag. En soms (vaak) laat ik mijn gemoedstoestand wel wat beïnvloeden door wat de spiegel mij ‘vertelt’.

Dit is natuurlijk best wel een makkelijk onderwerp om over te bloggen. Regelmatig komt dit voorbij en het is herkenbaar. Meestal komt daarna natuurlijk dat je verder moet kijken dan de buitenkant, dat je blij mag zijn met wie je bent en dat je vooral ook je talenten mag benadrukken. Allemaal waar! En niet iets om te vergeten. Toch kwam ik deze week ook iets tegen wat me nog meer aan het denken zette als het om het kijken in een spiegel gaat:

Wissel van spiegel!

Hoezo? Zie ik dan iemand anders? Bestaan er spiegels met filters? Flauwe opmerking hè, alhoewel me dat best eens fijn lijkt. De spiegels waarover ik hoorde zijn de figuurlijke spiegels van mijn leven: blijf je in je achteruitkijkspiegel kijken of durf je ook te kijken in ‘je’ spiegel van de toekomst?

Iedere keer als ik in de spiegel van het verleden kijk (en dat gebeurt zeer regelmatig) hoor en zie ik al mijn fouten, alle herinneringen van wat er mis is gegaan in mijn leven (geloof mij…helaas wel wat). Ik word daar niet blij van, het haalt mij naar beneden en ik voel me er down en verdrietig over. Als ik niet uit kijk drijft het me heel snel in een donker hoekje.

God kijkt vanuit de toekomst naar mij. Niet gericht op het verleden en alle negatieve herinneringen. Als ik van spiegel wissel, dus in ‘de spiegel van God’ kijk, kijk ik vooruit. Wat me hoop geeft en vertrouwen voor vandaag en voor de toekomst:

Mijn plan met jullie staat vast. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk. Ik zal jullie een hoopvolle toekomst geven. Jeremia 29:11

Misschien is het voor nu een te snelle gedachtegang, maar ik heb er de afgelopen week toch even op zitten ‘kauwen’.

Hoe denk jij hierover?  Heb jij een grote achteruitkijkspiegel? Lukt het jou wel eens om deze spiegelwissel te doen? En hoe doe jij dat dan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.