-, blog

Welke liefdestaal spreek jij?

De laatste bakjes van het toetje zijn op het aanrecht gezet. De Samenleesbijbel wordt gepakt en één voor één lezen we het gedeelte van vandaag. Onze zoon begint tijdens het lezen steeds meer te wiebelen. Zijn voeten en handen beginnen te drummen en zijn billen schuiven steeds meer naar het einde van zijn stoel. Na de woorden; ‘Goede bekomst, mag ik van tafel?’, schiet hij gelijk van tafel, zonder ook maar op het antwoord te wachten. De tafeltjes en kaarsen, die op het kleed in de voorkamer staan, worden snel aan de kant gezet en zijn schoenen worden uitgedaan. Hij zit er klaar voor;  Stoeien!

Al eerder hebben we de term ’emotionele bankrekening’ genoemd. De bankrekening waar je stortingen op kunt doen om het vertrouwen binnen een relatie te verbeteren.

Het klinkt, in onze oren, eigenlijk heel logisch. Je doet iets (bewust) waar je de ander blij mee maakt en dat schept een band. Alleen denk je soms het goede te doen, blijkt het juist totaal verkeerd te zijn!  Maak je de wc eens uit jezelf schoon, doe je het niet op de ‘juiste’ manier! ‘Ahhhhh Nou, dan doe ik het ook wel nooit weer hoor!’

Een bank heeft het goed bekeken. Het enige wat je daar kan storten is; geld. papiergeld of muntgeld, maar verder niks. Lekker duidelijk! Tja… dat is in relaties wel lastiger! Want waar kun je de ander nu eigenlijk blij mee maken?! Een trap verven, een filmpje kijken of een bosje bloemen wordt ook niet door iedereen gewaardeerd.

Liefde is de basis om te groeien. En dat wat je aandacht geeft, groeit! 

Soms begrijpen we elkaar niet. Dat geldt voor partners maar ook voor ouders en kinderen. Wist je dat er verschillende talen van de liefde zijn? Dat heet de liefdestaal. De manier waarop jij de liefde verstaat, waarop jij het ervaart. Er zijn vijf verschillende manieren van liefdestalen. Iedereen heeft een voorkeur waarop hij of zij de liefde het best verstaat.

Als je dus weet welke ‘taal’ de ander spreekt, kun je veel makkelijker communiceren. Kun je veel makkelijker stortingen doen! Krijg je dus een betere verbinding!

Lichamelijke aanraking, positieve woorden, tijd en aandacht, cadeaus en dienstbaarheid.

Dit zijn de verschillende liefdestalen. ‘Oh, maar ik vind ze allemaal heel fijn hoor!’, horen we je denken. Dat klopt! Iedereen spreekt ze alle vijf. Alleen heb je waarschijnlijk één specifieke liefdestaal waarbij jij de liefde het beste ervaart.

Even terug naar het begin van dit stukje. Onze zoon spreekt de taal van de lichamelijke aanraking. We merken het thuis dat wanneer hij nukkiger is, wat ‘ongrijpbaarder’ in zijn gedrag; dat zijn bankrekening leeg begint te raken. Er moeten ‘stortingen’ plaatsvinden, zijn liefdestank moet gevuld worden. Na het eten stoeien met elkaar is dan één van de dingen die we bewust doen. Lekker ravotten, lachen, duwen en trekken!

 

liefdestaal

Maar ja…. hoe weet je nu welke taal iedereen spreekt? Al zoekende op het internet kwamen we een kort testje tegen. Je vult hem in en daarna krijg je het antwoord in je mailbox. Op de site van Gary Chapman, kwamen we ook een testje tegen. Deze site is van de schrijver van het boek; De 5 talen van de liefde van kinderen. Hij is in het Engels, maar is gericht op kinderen. Je kunt kiezen tussen verschillende leeftijden. Veel plezier bij het invullen!

 

We dagen je uit om de liefdestalen van je geliefden te ontdekken. We zijn benieuwd naar je ervaringen! ♥

Bron: Gary Chapman en Bert Reinds

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.