-, blog

Rondje dankbaarheid!

Waar ben jij vandaag dankbaar voor?

 

Afgelopen week kwamen we online-samen, als kies-connect, om bij te praten. En wat was het fijn om dit te kunnen doen. Om elkaar te zien en te horen hoe het met iedereen is. Een van ons vertelde dat ze zo genoot van de tijd samen als gezin aan tafel. Want sinds een tijdje doen ze een ‘dankbaarheids-rondje’. Ze vertelde dat iedereen aan tafel benoemt waar hij/zij die dag dankbaar voor is/was.

Ja, dat begrijp ik wel, maar waarom?

We horen allemaal in het nieuws dat er zoveel tieners en jongeren depressief zijn. Dat veel jongeren niet goed in hun vel zitten. En er onder jongeren veel meer psychische klachten zijn dan anders. Dat is heftig nieuws en dat raakt ons. Daarom bedacht deze moeder het dankbaarheids-moment. Om haar kinderen te stimuleren het positieve te zien. Want uit onderzoek blijkt dat als je dankbaar bent, je positiever in het leven staat. En positiviteit verbetert je humeur én gezondheid 🙂

Dat klinkt wel heel gemakkelijk; ‘je moet gewoon dankbaar zijn’. Want de praktijk van alle dag wijst uit dat het best lastig is. Soms zit je in een fase of situatie waarin je echt niks hebt om dankbaar voor te zijn, voor je gevoel tenminste. Soms lukt het even niet meer om de dingen positief te zien. En als je sommige pubers moet geloven is er echt helemaal niks leuks op dit moment.

Goed nieuws!

Je kunt het trainen, dankbaarheid valt te leren. Juist in een tijd als deze, waarin media en actualiteiten bol staan van alles wat niet goed gaat, is het zoeken naar iets om wel dankbaar voor te zijn. Het is zoveel makkelijker om negatief te zijn op dit moment. We moeten ons misschien weer even leren te focussen op positieve emoties, fijne relaties en het gevoel van geluk. Onze aandacht richten op wat je hebt, i.p.v. wat je mist. Dus we moeten even in training!

Ja maar, hoe dan?

Nou, misschien door net als dit gezin een moment op de dag te prikken, waarin je uitspreekt waar je dankbaar voor bent. Dat zal vast in het begin onwennig en gemaakt voelen, maar ik denk dat het al snel natuurlijker wordt. Ik denk dat als ik dit in mijn gezin ga proberen, ik eerst gezucht en gesteun zal horen. ‘Gut, heb je weer een cursus gevolgd mam?’ ‘Moet dit echt? Ik weet echt niks te bedenken hoor!’. Maar als ik doorzet en vol houd, terwijl ik liever na zulke opmerkingen wil stoppen, ben ik ervan overtuigd dat ik ook zo enthousiast zal zijn. Weet je wat…. ik ga het gewoon doen deze week 🙂

 

Lukt het jou om dankbaar te zijn? ♥

 

Wist je trouwens dat er in de Bijbel meer dan 12 oproepen staan voor ons om dankbaar te zijn? Dat God ons duidelijk wil maken dat dankbaarheid leidt tot een gelukkig leven. In Colossenzen 2:7 staat bijvoorbeeld:

‘Blijf in Hem geworteld en gegrondvest, houd vast aan het geloof dat u geleerd is en wees vervuld van dankbaarheid.

 

bron: eva en zilverenkruis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.