-, blog

Hug me, please!

“Aah wat is ie schattig hè. Om op te (vr) eten”! Nou ja laten we dat maar niet doen, laten we het maar houden bij een dikke knuffel! Wat zijn baby’s toch heerlijk om te knuffelen en vast te houden. Ik word daar wel gelukkig van! Als kinderen wat groter worden, zijn ze natuurlijk ook nog super schattig. Knuffelen wordt dan soms iets bemoeilijkt door de hangende snottebellen aan de neuzen, maar goed, daar moeten we soms maar eventjes om heen knuffelen. Een volwassene een hug geven wordt helaas soms door andere factoren belemmerd 😉

Nu hoorde ik laatst dat een mens (kind en volwassene) minstens zeven tot veertien knuffels per dag nodig heeft, zodat je immuunsysteem optimaal kan functioneren. Wauw! Is dat echt zo? En als dat zo is, dan moet ik me daar toch echt wat bewuster mee bezig houden. Ik hoorde dat uit onderzoeken blijkt dat hier verschillend over wordt gedacht. Maar stel je voor dat het waar is, dan is er volgens mij nog wel werk aan de winkel (als ik zo om mij heen hoor en kijk).

Nou ben ik zelf best knuffelig aangelegd. Ik knuffel graag met mijn kinderen en natuurlijk ook met mijn man (alhoewel hij soms vindt dat daar nog wel wat meer knuffels aan toegevoegd mogen worden). Ook is een knuffel of hug geven aan vriendinnen en vrienden ook totaal geen probleem voor mij. Bij onbekenden kom ik niet graag in de knuffelzone terecht.

Dus ja, knuffelen gaat best makkelijk, maar zo vaak- 7 tot 14 keer- per dag? Ik had het nog nooit eerder gehoord en heb mijn knuffels per persoon per dag ook nog nooit geteld.

Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Carnegie Mellon publiceerden (in 2015 al) in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science dat knuffelen mensen weleens weerbaarder kunnen maken. Als mensen weinig sociale conflicten hebben en vaak worden geknuffeld, lijken ze minder vatbaar te zijn voor bijvoorbeeld griep. Wanneer ze besmet raken met het griepvirus, zijn hun symptomen minder heftig dan bij mensen die weinig knuffelen.Tijdens het knuffelen wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Beter bekend als het feel good hormoon. Dit hormoon helpt ook bij het verbinden van sociale contacten. Je voelt je geliefd. Het geeft een goed gevoel. Daarnaast heeft dit hormoon dus ook effect op je immuunsysteem: het geeft je immuunsysteem een boost.

Klinkt allemaal heel aannemelijk. Alhoewel ik nergens, in geen enkel onderzoek, de getallen ‘7 tot 14 keer knuffelen’ kan terugvinden. Maar het is in ieder geval wel het proberen waard! Knuffelen met de mensen om mij heen geeft mij (en hopelijk de ander ook) inderdaad een goed gevoel. Als het dan ook nog zou helpen om ons weerbaarder te maken, zodat we minder vatbaar zijn voor bijvoorbeeld griep. Dan moeten we daar maar eens heel snel mee beginnen!

( NB Volg nu wel eerst even de regels van het RIVM hè ivm het Coronavirus)

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.