-

Hoe scherp is jouw zaag?

Samen lopen we op een zonnige, maar koude, woensdag door een prachtig natuurgebied. De zon schijnt op onze bleke gezichten, waardoor we snel rode wangen krijgen. De kinderen klimmen in allerlei bomen en rennen van de ene plek naar de andere.  Onze zoon sleept met takken in allerlei vormen en formaten. ‘Wat ga je daar mee doen?’, vraag ik hem. ‘Deze neem ik mee zodat we thuis een vuurtje kunnen maken. Kunnen we gezellig marshmallows roosteren met elkaar!’ Heel snel flitst de rest van de woensdagplanning door mijn hoofd; daar is geen tijd voor bedenk ik me. ‘Ach, hij is straks toch moe van het sjouwen en dan vergeet hij het weer’, denk ik bij mezelf. ‘Doen we wel een keer in de vakantie ofzo….’

Houd de zaag scherp

De zaag scherp houden is één van de zeven eigenschappen van Covey. Een eigenschap die we allemaal wel weten, maar vaak niet doen. De tijd nemen om energie op te doen, om aan te scherpen zodat je de andere dingen effectiever kunt doen. Zelf geeft hij daar het volgende voorbeeld bij;

‘Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. “Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!”, antwoord de houthakker. De man zegt: “Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.” “Nee”, antwoord de houthakker “Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!”

Tja, herkenbaar…. Vaak denken we nog even dit of dat te doen. Nog even de stofzuiger er door, zodat ik dat vanavond niet meer hoef te doen.  In onze gedachten noemen we het dan ‘tijdwinst’.  In de praktijk is het meer; we proppen deze dag vol, zodat we morgen tijd hebben voor nog meer dingen. We zouden er ook voor kunnen kiezen even op de bank te gaan zitten en tijd te nemen voor het kopje koffie, zodat we het warm opdrinken  ipv koud, omdat we het vergeten waren in de drukte 😉

Ondertussen was ik het hele vuurverhaal van onze zoon al weer vergeten. We waren klaar met het avond eten toen hij opeens zei: ‘Nou, ik zal de takken even uit de auto halen hoor mam!” Euhhhh..takken?’ ‘Ja, je weet wel, voor het vuurtje toch?!’. Eigenlijk wilde ik gaan vertellen dat het mij niet uit kwam, dat ik nog de was moest doen en nog voor school achter de computer moest. Maar dat deed ik niet, ook al vond ik dat lastig. Ik dacht aan de eigenschap; hou de zaag scherp (en ook.. belangrijke dingen eerst!)

Wij deden onze oude jassen aan en sleepten de vuurkorf op een goede plek in de tuin. Gewapend met zijn takken en de voorraad die we nog hadden liggen, gingen we aan de slag. Even later stonden we te kuchen van de rook (een aantal takken waren nog nat), maar te genieten van een smeltende marshmallow in de achtertuin.

‘Wat zijn kinderen toch wijs!’

‘Gezellig hé mam?!”. “Ja, jongen, dit was een goed plan van je.’ Want toen ik het genietende gezicht van onze zoon zag, genoot ik ook! Wat zijn kinderen toch wijs, bedacht ik me. Hij weet wanneer hij zijn zaag scherp moet houden. Ik zou nog steeds aan het zagen zijn, om alle ‘taken’ van de dag te doen. Hij deed bewust energie op, terwijl ik er alleen maar meer taken bij wilde doen. Ik zou het nooit bedacht hebben, maar een vuurtje zo op de woensdagavond, kon prima!

De zevende eigenschap van Covey wordt ook wel het cement van alle andere eigenschappen genoemd. Wees proactief, begin met het einde voor ogen, belangrijke dingen eerst, denk win-win, eerst begrijpen en dan begrepen worden, synergie ; het zat allemaal in dit vuurtje!

 

We dagen je uit om deze week elke dag je zaag bewust aan te scherpen. ♥

 

Bron: ‘De zeven eigenschappen van een succesvol gezin’, van S. Covey

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.