-, blog

Hoe staat het met jouw banksaldo?

Ik weet niet hoe het met jouw banksaldo is op dit moment, maar dat van mij is gelukkig niet in de rode cijfers. Want pff… in de rode cijfers staan vind ik echt verschrikkelijk. Sommige mensen hebben daar totaal geen moeite mee, maar ik wel. Dan word ik chagrijnig, kribbig en vind ik het lastig om te ontspannen. Ik ben dan steeds aan het piekeren over hoe dit me nu weer is overkomen. Nee, het liefste heb ik mijn bankrekening lekker zwart, lekker veilig. Toch is het zo dat mijn bankrekening soms sneller leeg loopt dan ik willen. Dat er dingen gebeuren waardoor dit nu eenmaal zo is.

Ik bedenk me nu opeens dat ik wel even duidelijk moet maken over wélke bankrekening ik het heb. Ik heb het namelijk niet over die waar je salaris, je zakgeld of studiefinanciering op komt. Nee, ik heb het over je emotionele bankrekening. We hebben het er al eens eerder over gehad, over deze metafoor voor relaties van Covey, maar leggen het nog even kort uit.

Elke interactie tussen mensen heeft een positieve of negatieve ‘storting’ op elkaars mentale bankrekening. Ze hebben allebei effect op elkaars vertrouwen, respect en je emotionele gesteldheid. Het is de rekening waarop is te zien hoe je in je vel zit. Is die er echt? Ja! Alleen is er geen app van die je kunt installeren op je mobiel en af en toe kunt checken. Nee, je moet hem leren herkennen.

Maar misschien zit tussen de twee rekeningen eigenlijk niet zo veel verschil. Beide kunnen in de ‘zwarte’ cijfers staan. Maar ze kunnen ook allebei op zijn, leeg, rood. Beide kunnen gevuld worden door anderen en daar is elke keer actie voor nodig. Je zult zelf ook in actie moeten komen, want je kunt niet wachten totdat er wat gestort wordt.

Hoe?

Door bij de ander ook stortingen te doen, want het is ook een wisselwerking tussen elkaar. Positieve stortingen zorgen voor een fijne sfeer. En dat heeft ook invloed op jouw bankrekening ? Misschien voelt het eerst wat ‘gemaakt’, maar als je het effect merkt voelt het zo fijn! En je zult merken dat mijn oma gelijk had: ‘Wie goed doet, goed ontmoet.’

Even een paar voorbeelden van positieve stortingen:

  • Luisteren naar de ander. Dus niet insta checken én luisteren naar het verhaal van je kind of partner?. Probeer de ander echt te begrijpen.
  • Woord houden….. als je iets beloofd, doe het dan ook.
  • Verduidelijk de verwachtingen. Als je iets wilt geef dan aan wat dat precies is of vraag wat de ander precies verwacht. Als beide partijen een ander idee hebben, wordt het er niet gezelliger op.
  • Complimenten geven….
  • Iets kleins voor de ander doen, zonder dat er om gevraagd is. Breng je lief even een kopje koffie als hij bezig is. Geef je kind zomaar een knuffel of kus. Leg een lief briefje op het kussen

Deze dingen zorgen ervoor dat jij de spaarrekening van de ander aan het spekken bent! Sommige zijn misschien lastiger dan de andere, maar we dagen je uit om ze te doen. Want tja, wie wil nu geen volle bankrekening 😉

 

Ga jij vandaag of morgen een storting plaatsen? 

 

bron: Covey ‘Zeven eigenschappen van een succesvol gezin’

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.