-, blog

De keuze…

Soms lees je een boek, dat je bij blijft en je bemoedigd.

De keuze‘, een boek geschreven door Edith Eva Eger, is voor mij zo’n boek. Op 90 jarige leeftijd besloot ze een boek te schrijven over haar leven en de lessen die ze heeft geleerd. Ze is op 16-jarige leeftijd gedeporteerd naar Auschwitz en heeft het op wonderbare wijze overleefd, samen met haar zusje. Ze heeft haar leven, met vallen en opstaan kunnen opbouwen en is op latere leeftijd begonnen aan een studie psychologie.

Nu zou je kunnen denken dat het een ‘en-ze-leefde-nog-lang-en-gelukkig’ verhaal is. Een vrouw die de verschikkingen heeft overleefd, daar sterker uitgekomen is en daardoor anderen kon helpen. Maar dat is niet helemaal waar. Want haar verleden hield ze voor anderen geheim, daar sprak ze niet over en ze wilde het vergeten. Ja, ze kon anderen helpen, maar dat betekende niet gelijk dat haar leven gesmeerd liep.

En juist dat laatste vind ik zo krachtig in dit boek.

Want ondanks alle kennis die ze had vergaard, leefde ze nog niet in vrijheid. Ook al was ze bevrijd uit het kamp, was de oorlog over en leefde ze in Amerika, ze was nog niet vrij. Haar verleden hield ze opgesloten en daardoor ook zichzelf. En juist de mensen die bij haar kwamen (‘ze werden naar me toegezonden’) hielpen haar om dat te beseffen. Ze deden haar inzien dat ook zij een keuze had om in vrijheid te leven.

Er zijn zoveel wijze lessen in het boek te vinden en twee wil ik graag met je delen.

‘De ene pijn is niet erger dan de andere’

Mijn pijn is niet erger dan jouw pijn”, zegt Edith. Ze wil niet dat je haar verhaal leest en denkt dat jouw lijden minder belangrijk is. Ze wil dat je haar verhaal leest en denkt: ‘Als zij het kan, kan ik het ook’.

“Je hebt altijd een keuze’

Besteed je aandacht aan wat je hebt verloren of aan wat je nog hebt? Je kunt verbitterd raken door je verdriet en angst. Vijandig of zelfs verlamd. Het boek De zin van het bestaan van Viktor Frankl was een eyeopener voor Edith. Frankl schrijft: ‘Alles kan van iemand worden afgenomen, behalve één ding, de laatste van de menselijke vrijheden, en dat is dat iemand in alle gegeven omstandigheden kan kiezen welke houding hij aanneemt‘. Elke moment is een keuze.

 

 

Als je niet zo van lezen houdt: er zijn genoeg podcasts waarin ze te horen is of filmpjes op het internet met interviews te vinden 😉

 

Ben jij je bewust van je keuzes? ♥

 

 

Bron: ‘De keuze’, Edith Eva Eger

A.W. Bruna uitgevers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.