blog

Zijn ze verschillend?

In ons werk komen we allerlei verschillende soorten kinderen tegen. Kinderen die leren heerlijk vinden, kinderen die dol op knutselen zijn, kinderen die knutselen verschrikkelijk vinden, kinderen die liever zelf willen ontdekken… en zo kunnen we nog wel even door gaan.

Misschien herken je dat wel in je eigen kinderen of zelfs tussen jou en je partner. Wat de één leuk vindt om te doen, vindt de ander echt helemaal niks. ik merkte dat al in de box-fase van onze kinderen. De één genoot van rustig houten speelgoed met een lieflijk geluidje. De ander kiepte dat letterlijk uit de box en ging voor hard, plastic herrie-speelgoed. Ik wist niet wat me over kwam! ‘Hoe een kind op dingen reageert is toch gewoon opvoeding?!’, dacht ik altijd.

Nou, ik heb wel geleerd dat dat niet altijd zo is. Neem alleen al het verschil tussen een jongen en een meisje. Ergens zit een aangeboren verschil wat je met ‘neutrale’ opvoeding echt niet veranderd. Onze buurmeisjes vonden het vroeger wel lastig als ze bij ons in de zandbak speelden. Samen met onze dochter maakten ze de prachtigste taartjes en waren druk in de weer met het zand ín de zandbak. Terwijl onze zoon ook prachtige taarten maakte.  Alleen ging daar het zand ook door de lucht heen. Dat waren de buurmeisjes niet gewend. ‘Buurvrouw, hij gooit met zand’, was steevast een van de opmerkingen die ik kreeg te horen. Tja, een jongen test vaak wat hij nog meer met de materialen kan doen wat hij in zijn handen heeft.

Tuurlijk zitten er ook nog veel verschillen tussen meisjes en meisjes of jongens en jongens. De één is de ander gewoon niet. En dat is helemaal oké. Als je eenmaal ‘de handleiding’ begint te snappen van je kind is het prima. Dan weet je hoe je moeten reageren. En accepteer je het.

Wat eigenlijk wel gek is, is dat we stiekem wel van elk kind hetzelfde verwachten. Als het ene kind dol op lezen is, gaan we er wel vanuit dat het andere kind dat ook is.  Na misschien heel wat strijd over dat ‘ge-lees’ neem je dan maar genoegen met het feit dat de ander stripboeken leuker vindt. ‘Ach, als hij maar iets leest toch?!’.

Gelukkig krijgen we steeds meer kennis over de verschillen. Net zoals we al eerder aangaven over de verschillende manieren van de liefdestalen van kinderen. Je mag andere verwachtingen hebben van je kinderen. Dat kan een heleboel stress weg nemen. Wat natuurlijk niet betekent dat alles maar mag. Nee, sommige dingen moeten ‘gewoon’ nu eenmaal in een gezin ? .

Besef jij je altijd dat kinderen verschillend zijn? En dat je verwachtingen daarom per kind mogen verschillen? ♥

1 thought on “Zijn ze verschillend?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.