-, blog

Yes, ze zijn gegroeid!

Ik sta in mijn klas te wachten totdat de kinderen komen om een stapeltje werk op te halen. De eerste komt binnen. ‘Even stoppen hoor, ja, ik zie het idd goed’, zeg ik. ‘Je bent gegroeid!’. De jongen kijkt naar zijn kleren en zijn moeder en dan weer naar mij. ‘Hoe bedoel je juf?’ ‘Nou, ik zie het niet aan je lengte of omdat je dikker bent geworden hoor. Ik zie het aan je ogen, aan je gezicht. Je kijkt ‘wijzer’ uit. De jongen straalt nog meer en ik zie aan het trotse gezicht van zijn moeder, dat ze begrijpt wat ik bedoel.

Elke week bellen mijn collega en ik de kinderen op, om te horen hoe het gaat, om contact te houden. De eerste keer kreeg ik echt een ‘keurig’ antwoord op de vraag hoe het gaat. Gelukkig kwamen daarna de echte verhalen…

‘Juf, weet je wat zo leuk is? De ene keer op zaterdag hebben we nu een filmavond en de andere keer een disco. ‘’Wat? Een disco? Vertel, hoe doe je dat dan?’ ‘Nou, ik doe de gordijnen op mijn kamer dicht. En ik heb zo’n speciale discolamp die doe ik dan aan. En dan heeft mijn vader nog heel veel dvd’s waar we dan naar luisteren.’ ‘Bedoel je cd’s?’ ‘Ja, cd’s’ ‘En dan gaan we lekker met z’n allen dansen!’. Dat is zoooo gezellig juf! Ik heb er nu al weer zin in.’

Een moeder geeft de telefoon aan haar zoon. Hij is aan het gamen, maar juf belt, dus moet hij even stoppen. Ik hoor hem op de achtergrond praten. ‘Ja, ik kom zo weer in de game, maar juf is aan de telefoon. Even wachten.’ ‘Hoi juf’ ’Hoi jongen, hoe gaat het? Goed hoor, ik heb mijn huiswerk al af hoor.’ ’Fijn lieverd, maar ik bedoel met de game. Ben je aan het winnen?’ ‘Euhhhh, ja, ik  was aan het winnen, maar nu ik met jou bel niet meer.’ En we moeten beiden hard lachen…

Een meisje geniet ervan dat ze nu op haar kamer mag werken ’s morgens. ‘Ja ik had heel veel last van mijn broertje, hij haalde me steeds uit zijn concentratie juf. Nu ga ik gewoon op mijn kamer zitten te werken. Ik heb namelijk een heel mooi bureau met een lamp erop.’ ‘En, wil dat nu beter?’ ‘Ja, ik vind het heerlijk om zo te werken.’ ‘Wat fijn lieverd, ik hoor gewoon dat je zelfstandiger bent geworden, klopt dat?’ ‘Ja, ik weet precies wat ik moet doen en dat doe ik dan gewoon.’

Een ander meisje geniet van de tijd samen met haar zus op de trampoline. ‘Ik heb nu al meer kunstjes geleerd, dan ik ooit had geleerd juf! Echt, ik ben er veel beter in geworden dan ik al was.’ Wauw, wat een groei in zelfvertrouwen!

Tuurlijk, elke ouder is het gedrag van zijn/ haar kind ook wel eens helemaal zat geweest en wilde je ze wel achter het behang plakken. En misschien ben je wel opgelucht dat ze weer naar school mogen. Maar ik durf te wedden dat als je goed kijkt, je kunt zien dat ze gegroeid zijn, anders dan je ooit had gedacht.

 

Ben jij ook gegroeid de afgelopen weken? Heb jij of iemand in je gezin ook dingen geleerd waarvan je eigenlijk enorm kan genieten? ♥

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.