blog

Welke keuzes moet je maken?!

Zal ik mijn wekker nog één keer indrukken voordat ik eruit ga? Wat zal ik vandaag aan doen? Wat zal ik op mijn brood smeren om mee te nemen naar mijn werk? Wat zullen we vanavond eten? Wat moeten de kinderen mee naar school? Ga ik met de auto of toch op de fiets naar mijn werk?

Keuzes

Elke dag maak je keuzes. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Veel van die keuzes ‘maak’ je gewoon. Daar denk je eigenlijk niet echt meer over na. Je brood wordt toch vaak belegd met hetzelfde, omdat dat op tafel staat. De inhoud voor de broodtrommels van de kinderen hangt van het fruit in de fruitschaal af. Heerlijk toch, dat de keuzevrijheid beperkt is?!

Soms vraag ik me wel eens af hoe een vluchteling naar de koekjesafdeling in een supermarkt kijkt. Stel dat je hem of haar wegwijs maakt in onze samenleving en mee neemt naar de supermarkt. Je komt bij de koekjesafdeling en zegt: ‘Kies maar, welke wil je proberen?’. Tjonge, vast een lastige want er liggen nogal wat soorten!

Of valt het je al niet eens meer op hoeveel mogelijkheden je eigenlijk hebt? Ons eigenlijk niet meer. We weten welke boter wij gebruiken, welke shampoo voor ons haar werkt, welke pindakaas we lekker vinden, welke fruitsoorten we heerlijk vinden en nog veel meer! Wij zijn al gewend aan keuzes maken.  Maar onze kinderen dan? Hoeveel keuzes moeten zij op een dag maken?  Net zoveel als wij moeten?!  Keuzes die lastig of die gemakkelijk voor ze zijn? Het zijn andere beslissingen dan de onze, maar dat neemt niet weg dat ze er goed over na moeten denken. Dat ze ze moeten maken!

weerbaar

In een seminair van Raise Up hoorden we dat weerbaarheid te maken heeft met keuzes maken. Keuzes van alle dag. Want als je ergens voor staat, dan maak je bepaalde keuzes. Dan beslis je dat je niet mee doet met dat spel of juist wel. Dan schiet je iemand te hulp of help je iemand ergens mee. De keuze die je maakt kun je ook goed ‘verdedigen’ door positieve argumenten. Waardoor je je omgeving kunt vertellen waarom je dit of dat doet. (Kinderen kunnen heel goed uitleggen waarom ze zo graag gamen; daar leer je Engels van en je oog-hand-coördinatie gaat ook met sprongen vooruit )

Mijn moeder heeft in mijn tienertijd nooit gezegd dat ik iets niet mocht. Ze vertelde me wel dat ze vond dat iets niet bij mij paste of dat ze zich af vroeg of ik dat echt prettig zou vinden.  Niet om mij een schuld gevoel aan te praten, echt niet! Ze zette me aan het denken. Dat vond ik eigenlijk irritant, want ze had het natuurlijk bij het verkeerde eind in mijn ogen 🙂

Ik leerde hierdoor wel om ook op een andere manier naar de situatie en mijn beslissing te kijken. Want ik wilde weten waarom ze dat dan vond. En natuurlijk wilde ik graag argumenten vinden om haar tegen te kunnen spreken . Hierdoor hielp ze mij om zelf beslissingen te maken. Doordat we erover spraken en ze naar me luisterde. Ze gaf me tips en liet me het daarna zelf doen. Zelfs als het in haar ogen niet de juiste beslissing was.

Keuzes zijn eerst nog makkelijk als je jong bent. Er is weinig keuzevrijheid, want je wereld is veilig en klein. Maar naar mate je groter wordt, krijg je steeds meer keuzes voor je kiezen. Beslissingen die niet altijd gemakkelijk zijn en waar je helemaal niet om gevraagd hebt! Ook als ouders niet. Maar ze zijn er toch! Ze worden steeds lastiger. Soms kunnen ze ze niet maken, omdat ze het niet kunnen overzien. Dan hebben ze onze hulp nodig. Misschien hebben onze kinderen ons wel meer nodig op dit gebied dan dat wij onze ouders nodig hadden.

Weet je waar je nog weerbaarder van wordt?

Dat wanneer je een verkeerde keus hebt gemaakt, je terug gaat. Dat je mag zeggen; ‘Hé, dit was een verkeerde keus. Dit wil ik niet meer.’ Dat je een bewuste beslissing maakt om terug te gaan. En die keus is misschien nog wel lastiger om te maken. Vooral omdat je bang bent wat de anderen (lees: je ouders) er van zullen zeggen! Wat zal het dan mooi zijn als wij ze met open armen ontvangen en eerst niks zeggen. Gewoon knuffelen en zeggen; wat fijn dat je er bent! Zonder gelijk te oordelen. Net als in het verhaal van de verloren zoon uit de bijbel. Je mag altijd terug komen bij je vader én moeder!

 

Ben jij je bewust van de keuzes die je kind vandaag moet maken? ♥

 

bron: Raise up

1 thought on “Welke keuzes moet je maken?!

  1. Wat ben ik dankbaar en trots op de keuzes die mijn kinderen maakten en steeds weer durven maken, ook al wijken ze wel eens af van wat anderen kiezen!
    Een biddende mama.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.