blog

Surprise, surprise!

Terwijl we druk in de weer zijn met de surprise van dochter-lief, werd het me weer eens duidelijk; wat is het toch lastig om aan verwachtingen te voldoen!

November en december zijn de maanden van verwachtingen.  Ja, ook in ons huis hangen verlanglijstjes. Ze zijn voorzien van cadeaus die ze graag zouden willen krijgen morgen. De één is super kort en de ander is met enige regelmaat nog aangevuld. En nu maar wachten….

Ook op school werden lijstjes ingevuld. Bij dochter-lief in de klas moesten ze ook een surprise-tip op schrijven, zodat niet iedereen een sneeuwpop van plastic bekertjes krijgt of een schoenendoos met slijm. Nee, de meester gaf aan het te waarderen dat je een surprise maakt die bij die persoon past.

En daar heb je soms een tip voor nodig. Handig bedacht vond ik.

Totdat dochter-lief met het lootje thuis kwam. ‘Ja, hier kan ik niks mee!’. ‘Huh?! Het zijn toch duidelijke cadeausuggesties?’ Dochter-lief begreep dat wel, maar de tip voor de surprise, dié was lastig.
Toen dacht ik een geweldige suggestie te doen: ‘Kijk anders even op Pinterest voor ideeën.’

Had ik dat maar nooit gedaan!

Rondstruinend op Pinterest zie je namelijk prachtige dingen. Creaties die er mooi en perfect uitzien. Ook lijken ze gemakkelijk te maken, als je de uitleg moet geloven. ‘Dit ga ik voor haar maken’, hoorde ik dochter-lief zeggen. ’ Super, hebben we dat ook weer gehad’, dacht ik. Maar toen kwam de uitvoering.

Je vormt je een beeld in je hoofd van dat wat je hebt gezien. Je verzameld de materialen, je gaat er voor zitten en dan ga je van start. Maar als je handen niet (gelijk) dat kunnen maken wat je in je hoofd hebt, heb je een probleem. Frustratie! Het perfecte plaatje in de praktijk uitvoeren is lastiger dan het lijkt.

De verwachtingen vallen soms tegen. En wat doe je dan? Word je boos? Gooi je alles weg? Begin je opnieuw? Stel je je verwachtingen bij? Of neem je genoegen met je resultaat?

In ons gewone leven maken we dit ook mee. De situatie is soms anders dan je had verwacht . Je beeld van mensen valt soms tegen. Door verhalen van anderen, foto’s op sociale media en programma’s creëren we een beeld in ons hoofd. We zien een mooi plaatje, maar de frustratie of de energie die het kostte zien we niet . De werkelijkheid is vaak anders.

Zou het niet makkelijker zijn als we, in sommige situaties, ook een lijstje zouden maken. Een opsomming van die verwachtingen waardoor de ander weet wat je wilt? Zonder dat je iemand je eisen wilt opleggen natuurlijk. Of hebben we zo’n lijstje niet nodig?

Kunnen we ook met elkaar praten en de verwachtingen uitspreken?

Door te luisteren naar een ander en rekening met een ander te houden ontstaat er minder frustratie. Minder druk bij onszelf én de ander. Gewoon omdat we rekening met een ander houden. Want het is lastig om aan verwachtingen te voldoen, als we niet weten wat ze zijn.

Dochter-lief heeft de surprise klaar staan. Ze is er trots op. Het is anders geworden dan ze had gedacht.  Maar ook veel leuker!

Hoe ga jij met tegenvallende verwachtingen om?  Ga je het gesprek aan om meer duidelijkheid te krijgen?   

1 thought on “Surprise, surprise!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.