blog

Spiegelbeeld vertel eens even…

‘Ik hou van jou. Ik ben trots op jou. Ik vind je zo mooi ‘eigen’…ik vind je vaak ook zo grappig…oke je hebt ook wel eens irritante pubergrapjes (even  samen hardop lachen) Slaap lekker’…Dikke kus en ik loop bij haar bed vandaan. Als ik de trap af loop, hoor ik haar zeggen: ‘Ja mam, ze zeggen dat ik op jou lijk’. Wat zal ze bedoelen? Dat laatste? Met een glimlach loop ik naar beneden. Druk de Senseo aan en ga met een boek op de bank….nog heel even denk ik aan mijn eigengereide dochter, wat ben ik blij met haar!

Jij bent mooi, precies zoals JIJ bent

Samen met deze blijheid en zeker dankbaarheid komt ook onzekerheid om de hoek kijken. We weten zelf nog zo goed hoe het voelde om een tienermeisje te zijn. Onze moeders hebben ons alle liefde en aandacht gegeven die we nodig hadden om groot te worden. Lukt het ons ook om naast onze meiden in deze wereld te wandelen en ze zo op te laten groeien tot jonge zelfstandige vrouwen vol zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is een ding wat we heel graag aan onze dochters mee willen geven. Dat begint bij haar zelfbeeld. Dit heeft alles te maken met zelfbesef, zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfkennis. Zelfbesef groeit in de eerste levensjaren van een kind. Vanuit dat zelfbesef ontstaat zelfvertrouwen. Ze gaat erin geloven dat ze dingen zelf kan doen (iets wat vaders ook goed kunnen stimuleren!). Waar zelfvertrouwen in de richting gaat van ‘ik kan en ik durf dat zelf’, gaat het bij zelfwaardering meer om het besef ‘het is goed dat ik er ben’.

Het gevoel dat ze belangrijk is, is een stevige basis voor een gezond zelfbeeld.

Rolmodel

Onze dochters krijgen een stortvloed aan mooie plaatjes te verwerken. Ze zien dag in dag uit op televisie (en op social media) veel ‘ideale’ vrouwen voorbijkomen: super slank, lange benen…Wij weten wel dat dat niet overeenkomt met de werkelijkheid en ook al zullen onze dochters dat best beseffen, de invloed van plaatjes is groot. Uit een onderzoek van Dove (Dove Selfesteemproject 2012) bleek dat meer dan de helft van de ondervraagde meiden hun moeder als belangrijkste rolmodel ziet. Wat!!!! Werk aan de winkel dus. Want hoe praat ik over mezelf? Wat vind ik van mezelf ? Hoe kijk ik naar mijn eigen lichaam en wat zeg ik hierover tegen mijn dochter? Wij zijn ons daar niet altijd van bewust, maar dat geeft ons wel een grote verantwoordelijkheid!

We willen het zelfbeeld van onze dochters gezond houden. Een voorbeeld zijn, ze lief  hebben, aandacht geven en aanmoedigen. Hierbij een paar praktische tips die we gelezen hebben in het boek ‘Spiegelbeeld’. Een boek bestaande uit 2 delen: eentje voor jou en eentje voor je dochter. Met mooie opdrachten om samen te kijken, te lezen en te doen. Wij hebben veel aan de tips over zelfvertrouwen. We hopen dat jij er ook wat mee kunt om jouw dochter zelfvertrouwen geven.

Tips:

  • Laat je dochter haar mooie eigenschappen benoemen en help haar daarbij.
  • Moedig haar aan om ze hardop uit te spreken en te erkennen.
  • Geef haar regelmatig complimentjes over de dingen die ze vanuit haar eigen interesse doet.
  • Probeer sterke punten van haar te benadrukken die niks met uiterlijk te maken hebben. Waardevol zijn zit meer van binnen dan van buiten.
  • Benoem kwaliteiten en kenmerken van mensen om haar heen. Ook bij hen valt veel meer te bewonderen dan alleen het uiterlijk.
  • Benoem je eigen emoties wanneer je over jezelf praat: ‘Ik voel me gespannen, zenuwachtig, blij, want….’ Help je dochter om bij de dingen die ze vertelt, haar emoties een naam te geven.

Dochters…wat mooi dat we een spiegel voor ze mogen zijn!

 

 Wat communiceer jij over je eigen lichaam, direct of indirect, in de richting van je dochter?♥

 

 

Bron: ‘De kleine ontwikkelingspsychologie’- Rita Kohnstam
‘Spiegelbeeld, jij en je dochter: kijken, lezen, denken, doen’- Joelle van Arnhem/Hilde Sneep/ Marlies Wegerif/Marinde v/d Breggen
dailywisdom.nl

 

 

 

5 thoughts on “Spiegelbeeld vertel eens even…

  1. Wat een prachtig filmpje. Kies voor beautiful. Ook voor God benje zo mooials jij bent. Een parel in Gods hand. Laten we dit vooral voorhouden / spiegelennaar onze jongeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.