blog

Samen de maaltijd vieren

De tafel is gedekt met een wit kleed. De kaarsen branden in het midden van de tafel. Er staan schalen met eten klaar om opgegeten te worden. Matzes, hard gekookte eieren, Charoseth, Mierikswortel én kippenpootjes. De glazen zijn gevuld met druivensap. Iedereen zit er klaar voor; de Sedermaaltijd!

De laatste jaren vieren wij op witte donderdag thuis, als gezin en familie, de Sedermaaltijd. De Joodse maaltijd die Jezus voor zijn dood met zijn vrienden vierde. Niet precies zoals de Joden het vieren, maar een aangepaste maaltijd. Eentje die je samen kunt vieren om met name de betekenis van de maaltijd en het eten uit te leggen.

Dat vinden we belangrijk; kennis doorgeven.

In de geloofsopvoeding van onze kinderen gaat het verder dan alleen uit de bijbel lezen na het eten en bidden. We willen de kennis die wij hebben, doorgeven. Want geloof gaat meer dan alleen over de verhalen die je hoort, maar ook wat de betekenis voor ons is, hoe wij het geloof ervaren en dat we onze twijfels ook mogen benoemen…. Echt zijn!

Voor ons gaat de bijbel nog meer leven als we de achtergrond weten, meer kennis hebben. Als we het avondmaal vieren in de kerk en we weten waarom Jezus dit zo belangrijk vond, wat hij er mee bedoelde, zitten we anders aan het avondmaal. Het krijgt betekenis voor ons. Dat gevoel, die kennis willen we doorgeven aan onze kinderen. Zodat het van waarde mag worden ipv iets wat we nu “gewoon” doen in de kerk.

Op deze site staat de versie die wij gebruiken. Een opzet die je met wat knip en plak werk zo kunt uitprinten. Iedereen krijgt bij ons een taak. De één stelt de vraag, de ander geeft het antwoord en weer een ander deelt het voedsel. De kinderen kregen eerst de taak om uit te delen. Trots als ze waren, vroegen ze steeds wanneer ze aan de beurt waren. Toen de kinderen konden lezen, vonden ze het super om voor te lezen! Nu ze ouder worden, merken we dat de uitleg steeds meer betekenis voor ze krijgt. Mooi om te zien hoe het groeit!

Als we diezelfde avond in de kerk het avondmaal vieren en het verhaal uit de bijbel wordt gelezen, kijken ze vaak even onze kant op. Met een betekenisvolle knipoog laten ze merken dat ze het snappen. Even een moment van verbondenheid; ‘Hé mam, weet je nog van daarnet?!’

Als ik het zelf niet weet, kan ik het toch mijn kinderen niet uitleggen?

Gelukkig zijn er boeken te koop voor kinderen om de dingen uit te leggen en dus ook aan ons . Zijn er boeken en sites voor volwassenen om meer kennis te krijgen. Want wij weten het ook niet allemaal. We hebben geen theologie gestudeerd! Maar het belangrijkste in onze ogen is… kennis delen! Bijvoorbeeld zoals dit stukje; delen in de manier waarop je een Sedermaaltijd kunt vieren. We hebben vast allemaal dingen die we thuis doen of waar we van gehoord hebben. Laten we dat samen delen! Want samen weten we meer.

 

Hebben jullie thuis tradities of dingen die jullie doen en die je met anderen wilt delen?  ♥

2 thoughts on “Samen de maaltijd vieren

 1. Wat mooi en fijn dat jullie de kennis zo door kunnen geven aan de kinderen.
  Ik heb het boekje besteld omdat ik het best lastig vind, en niet heel veel kennis over het paasfeest heb.

  Ik heb het samen met de kinderen gelezen En de oudste snapt het nu wel.
  Ze is er heel druk mee bezig. mooi om te zien dat ze er ook mooie tekeningen van maakt.
  De jongste is er op zijn eigen manier mee bezig. en heeft het steeds over Jezus aan het kruis. Pakt ook de kijkbijbel. en zoekt echt wat hij wel bekijken( zelf lezen lukt nog niet) Maar fijn om te zien dat ze er zo mee bezig zijn.

  Bedankt dames!!!

  1. Mooi dat het boekje is aangekomen! En dat je er mee aan de slag bent gegaan met je kinderen, Henny. We wensen jullie samen een goede tijd toe deze week en mooie paasdagen. Mocht je nog meer vragen hebben over de betekenis van Pasen of gewoon praten over ‘de zaken die je lastig vindt’, laat het ons weten he. Niet dat we overal een antwoord op hebben, maar we willen wel graag met je delen en samen met je op zoek gaan naar meer verbinding 😉 Dank je wel voor je reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.