blog

Schitterende chaos

Op een lekkere herfstdag trokken we er op uit om een wandeling te maken. Het was lekker fris, dus pakten we ons goed in. We liepen richting een open veld om de zon, die scheen, mee te pakken. Toen we daar liepen, kwam de zon af en toe tussen de wolken door. Wat een prachtig gezicht gaf dat. En dan die warmte op ons gezicht! Heerlijk, hier knapten we van op.

Ik ben gevoelig voor licht. Op druilerige dagen is mijn humeur minder dan op zonnige dagen. Dan moet ik me soms even oppeppen om dingen te doen. Niet als het licht is, nee, dan voelt het alsof ik een enorme energie-boost krijg. Dan ben ik weer opgeladen ben om dingen te doen.

Misschien dat ik daarom zo geniet van enorme wolkenpartijen waar je de zon echt tussendoor ziet ‘piepen’. Net of er een schijnwerper is die van boven naar beneden schijnt. Om iets in het ‘zonnetje’ te zetten. Je een knipoog te geven. Om je te laten weten dat na elke enorme regenbui echt de zon weer komt!

Helaas schijnt de zon niet elke dag in mijn leven. Er zijn momenten dat het voelt alsof het één grote chaos is. Van alles loopt in het honderd, mijn planning is zoek en mijn hoofd is één warboel. Het voelt alsof ik alle controle kwijt ben: Chaos!

Terwijl ik op mijn werk zo’n chaotische periode had, las ik (toevallig) het boek: ‘Schitterende chaos’. ‘Nou ik kan me niet voorstellen dat chaos schitterend is. Ik vind chaos eerder een zooitje!’, dacht ik gelijk. Na een paar bladzijden stond er een vraag: Wanneer heb je voor het laatst met chaos te maken gehad? Wat was het gevolg van deze ervaring?  Ik moest lachen. Nu, ja nu! Verder mijmerend kwam ik tot de conclusie dat alle chaos-momenten nogal wat gevolgen hadden voor mij. Ze hebben me gevormd tot wie ik nu ben. Sterker, wetend waar mijn kwaliteiten liggen, wie ik ben èn wat mijn prioriteiten zijn.

Wist je dat God schept uit chaos?

Dat Hij iets kan vernieuwen uit chaos? Niet dat Hij chaos maakt, nee zeker niet. In onze wereld is er chaos. Ziekte, overlijden, ontslag, reorganisaties, lastige relaties… En wij zijn nu eenmaal gewend aan orde, planning en structuur. Lekker duidelijk en veilig. Als dat dan opeens verdwijnt is er paniek. Het liefste word ik dan wakker en blijkt het ‘gewoon’ een vervelende droom te zijn. En kan ik weer verder met de orde van de dag.

Maar stel nu dat chaos iets positiefs kan zijn? Stel dat het een begin kan zijn van groei; voor je persoonlijk, je huwelijk, je gezin, je baan? Stel dat de chaos ons kan helpen dingen te herordenen in ons leven, onze waarden verandert en ons herinnert aan wat belangrijk is. Dan komt er weer een bundel licht te voorschijn. Dan zou je het kunnen gaan zien als schitterende chaos.

Ik ben het gaan proberen.

Op momenten dat mijn planning zoek is, mijn hoofd een warboel is en alles in het honderd loopt, probeer ik het eerst los te laten. God te zoeken en te vragen om licht, om Zijn creativiteit om dit op te lossen. Pfff best lastig, maar ik heb gemerkt; er is licht na chaos.

 

Hoe ga jij om met chaos? ♥

 

Bron: Schitterende chaos, Danielle Strickland

2 thoughts on “Schitterende chaos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.