blog

Samen lezen in de bijbel

Lezen met je gezin uit de bijbel… tja hoe doe je dat?!’ Welke bijbel gebruiken jullie? Wanneer lezen jullie dan, want wij hebben het altijd zo druk ’s avonds!’ Dit zijn zo maar wat vragen die we regelmatig krijgen. Vragen waar iedereen wel eens mee worstelt. Ook wij! Want in alle drukte van een gezin, werk en activiteiten, is het soms lastig zoeken naar momenten om samen te lezen. Als je dan leest, wil je wel graag een bijbel die iedereen aanspreekt of tenminste de meeste, zodat je geen gezucht hoort als je het pakt ?

Wanneer kinderen klein zijn is het gemakkelijker om boekjes te vinden die ze aanspreken. Boekjes voor peuters en kleuters zijn er genoeg met Bijbelverhalen. Zelfs kwijl bestendige, met leuke vormpjes, in dichtvorm en sinds kort is er zelfs al een mooie babybijbel te koop! Maar daarna… Wat lees je daarna dan?

Je hebt  ongelofelijk veel verschillende bijbels. Kleine, grote, dikke, dunne, met veel illustraties of weinig. Echt lastig om te kiezen! Soms pak je gewoon de bijbel die je hebt gekregen van familie, bij de doop of wanneer je kind is opgedragen in de kerk. Of wanneer ze naar school gaan. Bij ons in de schoolvereniging krijgen alle kinderen die op school komen een bijbel als welkom. Wat een warm welkom! Want tja, niet iedereen die op een christelijke school komt is van huize uit ook christelijk. Mooi is het dan om iedereen een bijbel te geven, om daar thuis ook uit te kunnen lezen.

Hoe lees je dan?

Sinds een paar jaar lezen wij thuis uit de Samenleesbijbel. Een bijbel om samen als gezin te lezen. Wat wij vaak lastig vonden is waar je nu precies moet beginnen met lezen in die bijbel! Gewoon bij Genesis? En ehh… moet je dan dat hele bijbelboek doorlezen en daarna door met Exodus? En hoe dan te lezen met Kerst? Of straks met Pasen? En al die Psalmen dan?!

Het mooie van deze uitgave is dat er in de bijbel drie routes zijn. Deze routes bestaan uit allerlei stappen. Routes die je door de bijbel heen brengen. We hoeven ze alleen maar te volgen! En als we een uitstapje maken naar Kerst, kunnen we daarna gewoon weer verder ? Als je de routes allemaal hebt gelezen, heb je samen de bijbel gelezen!

Wat verrassend aan de bijbel is, is dat het allerlei achtergrond informatie bij sommige stukjes heeft. Uitleg bij stukjes, landkaartjes, routekaartjes en zelfs opdrachten of vragen om uit te voeren of om over te praten. 

Speciale route voor Pasen 

Sinds dit jaar hebben ze iets nieuws, een boekje met een speciale route voor Pasen. Acht stappen, die nog niet in de bijbel staan, maar die je kunt volgen in de stille week voor Pasen. Om als gezin samen toe te leven naar de dood én opstanding van Jezus. Deze boekjes zijn gratis te bestellen via deze link. Een boekje vol gespreksvragen, weetjes, puzzels én doe-opdrachten. Als je de bijbel zelf niet hebt is het een aanrader om het boekje te bestellen. Want het is een compleet pakketje. Misschien een mooie manier om deze bijbel uit te te proberen.

Misschien denk je onderhand: goh, worden ze gesponsord ofzo?! Nee hoor, dat worden we niet. Maar we hopen je wat meer informatie te geven over één van de vele bijbels die je kunt kopen. Want soms is het handig om te horen hoe of wat anderen gebruiken, om zelf een keus te maken!

Heb jij ook een tip voor ons? Welke bijbel lees jij thuis graag ( alleen of met je gezin)?♥

4 thoughts on “Samen lezen in de bijbel

  1. Onze kinderen zijn 9, 8 en 4 daarvoor vonden we de samen lees bijbel nog te moeilijk dus zijn we op zoek gegaan naar een bijbel die alle drie kinderen aan zou spreken. We hebben ” Luister maar ” van Arie van der Veer en zijn dochter gekocht. Mooie verhalen verteld in spreektaal en ook de wat minder bekende verhalen worden verteld. Een aanrader dus!

  2. Wij hebben verschillende kinderbijbels in huis. Makkelijke en moeilijkere met meer achtergrond informatie. Daar kiezen de meiden ‘s morgens en ‘s middags uit. ‘S avonds lezen we meestal samen (als iedereen thuis is) uit de nieuwe bijbelvertaling. Deze bijbel krijgen onze meiden voor hun achtste verjaardag. Vanaf dat moment kunnen ze meelezen en mogen ze ook zelf een stukje lezen uit de bijbel.
    Ze zijn dan veel beter bezig met wat er staat en dat geeft dan soms ook mooie vragen. Kinderen begrijpen dan meer dan je denkt

    1. Wat mooi om te lezen dat jullie daar zo bewust mee bezig zijn, Geesje. En ook dat er ruimte is voor vragen. Met hun vragen houden ze ons ook nog vaak een spiegel voor, vind je niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.