blog

Praten met elkaar

 

Je zit in de pizzeria samen met je gezin. Iedereen heeft een glas drinken voor zich staan en bestudeert de kaart. Tjonge wat een keus! Maar gelukkig… na een tijdje heeft iedereen kunnen kiezen. Het is altijd grappig om te merken dat iedereen graag wil weten wat de ander neemt. ‘Welke pizza kies jij? O, die lijkt mij ook wel lekker! Mag ik straks een stukje van jou proeven?’ Nadat er nog wat geswitcht is en iedereen zijn of haar keuze heeft doorgegeven, komt voor sommige ouders een lastig moment…. WACHTEN. Wachten op de pizza’s! ‘Hoezo lastig?’ denk je misschien…. Nou ja, sommige kinderen vinden het lastig om te wachten en tja, hoe hou je die tijd dan gezellig? Misschien door vragen aan elkaar te stellen? Het is een mooi moment om te investeren in je gezin. Even met elkaar te praten. Oef…. dat zou weleens eens een zware dobber kunnen worden….

Vaak komen de volgende vragen of opmerkingen aan de orde;  Hoe was het op school? Hoe is het eigenlijk met dat ene meisje in je groep? Waarom heb je die kleren nu aangedaan? Wil je even normaal doen aan tafel? Tja jongens, ik weet ook niet waarom het zo lang duurt! Kun je iets zachter praten, iedereen let op ons! Ga zelf maar kijken waar de wc is…’

Soms is het best lastig om de sfeer aan tafel gezellig te houden (zonder mobieltjes of tablets). We zijn dan ook vaak opgelucht als de gerechten worden gebracht!

In ons werk werken wij met PRAATPRIKKELS. (even klikken voor gratis doorvraagkaartjes:) Dit is een set kaartjes waar allemaal leuke uitspraken op staan. Eigenlijk zijn het filosofische uitspraken. Uitspraken waar je even over moet nadenken.

‘Tja, wat moet ik daar nu weer mee? Ik ben niet zo filosofisch ingesteld hoor!’

Oké dat kan. Maar kinderen wel! Kinderen vinden het heerlijk om na te denken, om buiten de lijntjes te denken. Om fantasie te gebruiken en te bedenken wat allemaal wel of niet zou kunnen! Om te dromen…

Wij, volwassenen, vinden dat vaak wat lastiger. We weten nu eenmaal hoe de wereld in elkaar zit en zien het ook als onze taak om onze kinderen te vertellen hoe het allemaal werkt in de wereld. Hierdoor vegen we, terwijl we het niet doorhebben,  soms de dromen van onze kinderen makkelijk van tafel.

Maar wat nou als  je eens SAMEN zou nadenken over bijvoorbeeld de vraag of je oma’s mag opvoeden?

Waarschijnlijk is je eerste antwoord: Nee. Nee, dat mag niet. ‘Waarom dan niet?’, zal een kind vragen. ‘Nou, omdat het oma is. Ze is oud en wijs genoeg om haar leven zelf te leiden. Ze hoeft niet meer opgevoed te worden.’ Klaar….. einde gesprek.  ( en nu duurt het nog even voordat je pizza er is…….)

Maar wat vinden kinderen er nu van? Vinden zij dat ook? En is het eigenlijk wel waar wat je zegt? Want dan komt de vraag: ‘Wanneer ben je oud en wijs genoeg dan? Als je 18 bent of 20 of 25?!’ Wat is oud? Wat is wijs genoeg? Vind je dat van jezelf? Wat is dat trouwens: opvoeden? Geldt dat altijd? Ook voor bijvoorbeeld demente ouderen? En wat nou als iemand zijn rijbewijs moet inleveren… is dat dan geen opvoeden?

‘Mag je oma’s opvoeden? ‘

Eigenlijk ontstaan er alleen maar meer vragen dan antwoorden! En die ontstaan doordat we openstaan voor andere ideeën. Voor suggesties/ fantasie van onze kinderen. Omdat we onze eigen manier en grenzen van denken oprekken. Onze ervaring daarbij is dat we (opnieuw) merken dat de kinderen veel meer weten dan ze ons vertellen! Dat ze eigenlijk al heel goed weten hoe de wereld in elkaar steekt en dat ze zich over veel dingen een mening aan het vormen zijn. Terwijl wij dachten dat ze het van ons moeten hebben….. au!

Nee, niks au. Prachtig! Want wat een kans is zo’n gesprek! Een kans op verbinding, op een écht gesprek met je kind. Waarbij je allebei van elkaar leert. En waar je waarschijnlijk vol trots naar je kind zit te luisteren.

Maar dat gesprek kost je ook wat. Je moet op je tong bijten, je lippen meer op elkaar houden, doorvragen en écht luisteren! Vier dingen, dat moet lukken toch?! Hoe vaker je het doet (thuis aan tafel, in de auto op weg ergens naartoe, terwijl je wandelt, als je ergens anders moet wachten)  hoe meer je leert… van je kind!

En voordat je uitgepraat bent, worden de pizza’s al op tafel gezet! 🙂

 

 

We willen je uitdagen om met je kind na te denken over de vraag: ‘Zullen zwanen zichzelf mooi vinden? ♥  We horen graag hoe het gegaan is!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.