blog

Podcast en pubers, mooie combi!

Heb jij nu alwéér mijn oordopjes in je oren? Deze vraag werd mij laatst thuis met veel verbazing gevraagd. Ik kon dat helemaal beamen, want de oordopjes zaten inderdaad in mijn oor. Niet die dopjes tegen geluid (kan ik ook wel eens gebruiken!) maar die dopjes met een snoertje naar mijn telefoon. Ik heb namelijk podcasts ontdekt! Je hebt ze in allerlei verschillende thema’s, vormen (bijvoorbeeld interviews) en tijdsduur. Ik vind het heerlijk om in de auto te luisteren naar allerlei onderwerpen of zoals ik ook iemand hoorde zeggen: even luisteren als de huishoudelijke klusjes worden gedaan.

In een vorige blog (Een nieuwe baan!) schreven we al dat we op zoek zijn naar meer informatie over pubers en opvoeding. Ik kreeg een mooie tip van iemand om de podcast van ‘Bij Jorieke’ (Grootnieuwsradio) te luisteren. Daar kun je luisteren naar een opvoedserie met Michelle van Dusseldorp (psychologe, met een aangenaam Nieuw-Zeelands accent).

‘Voor veel ouders de meest uitdagende fase in de opvoeding: Wat is er mooi aan de pubertijd, wat hebben tieners van hun ouders nodig, hoe maken ze keuzes en wat kan je als ouders nog doen om die keuzes te beïnvloeden?’

Wat een geweldig uurtje luisteren naar haar! Ik heb zoveel nieuwe informatie en mooie tips gehoord. Om het allemaal toe te passen, moet ik nog veel oefenen, maar de bewustwording is daar!

Een tijdje geleden vroeg ik onze dochter van twaalf onze fietsen ’s morgens buiten te zetten. Toen ik om het hoekje keek, zag ik dat er maar 1 fiets stond, die van haar! Ik was redelijk geïrriteerd! Had ze alleen aan zichzelf gedacht? (of er gewoon niet bij nagedacht?;) Na een woordenstroom van mij over ‘denken aan een ander’ hoopte ik dat ze een volgende keer alle fietsen uit zichzelf buiten zou zetten. Ik was er heel snel klaar mee!

Een weekje later vroeg ik haar weer om de fietsen buiten te zetten. Ik keek weer om het hoekje en zag alle fietsen buiten staan! Yes! Gelukt, dat was snel geleerd! In al mijn blijheid heb ik niet eens naar haar benoemd hoe fijn ik het vond dat ze ook onze fietsen had buiten gezet. Ik zag dus wel wat ze niet goed deed, en wat ze wel goed deed vond ik ‘gewoon’ en benoemde ik niet. En dàt moet eigenlijk wel, hoorde ik in de podcast van Michelle van Dusseldorp (en eigenlijk ook logisch, zeg ik wat beschaamd…)

Daarom deze week een link naar deze podcast: Opvoedserie Michelle van Dusseldorp deel 3: opvoeden tieners (11-16 jaar)

Deze delen zijn ook interessant:

Opvoedserie Michelle van Dusseldorp deel 1: opvoeden 0-4 jarigen.

Opvoedserie Michelle van Dusseldorp deel 2: opvoeden 4-10 jarigen

 

Binnenkort willen we een top 5 van mooie podcasts maken. Heb jij nog een tip voor ons? ♥

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.