blog

Een pukkel van waarde?

Enkele jaren geleden kwam mijn zoon enthousiast van school. Hij zat toen nog in groep 3 en hij had een nieuw liedje geleerd. Vol trots bracht hij het ten gehore:

Weet je dat de Vader (God) je kent
Weet je dat je van waarde bent
Weet je dat je een PUKKEL bent
Een pukkel in Gods hand

Ik spitste mijn oren en luisterde of ik het wel goed hoorde: Een pukkel? Deze versie had ik nog nooit eerder gehoord en ik dacht dat hij mij in de maling nam. Maar kijkend naar zijn gezichtje, zag ik dat hij het toch echt serieus meende. Je snapt dat ik daarna mijn lachen niet kon inhouden en dat ik toch echt uit moest gaan leggen dat dit liedje absoluut niet over een pukkel ging. Dat een pukkel geen waarde heeft, maar een PAREL wel!

Weet je dat de Vader je kent
Weet je dat je van waarde bent
Weet je dat je een PAREL bent
Een parel in Gods hand

Je weet wel, zo’n klein glimmend bolletje. Begonnen als een klein zandkorreltje  en gemaakt door een oester tot een parel. Vaak heeft zo’n parel veel waarde en daar gaat het in dit liedje ook om. God vindt ons van zoveel waarde dat Hij alles voor ons over had om met ons in verbinding te blijven. Ook al hadden (hebben) wij het als mensen ‘verprutst’ door onze keuzes en fouten die we maken.

Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. (Joh 3:16)

Je begrijpt wel dat dit lied een topper is gebleven in ons gezin. Ook de pukkel wordt dan niet vergeten. Want soms voelen we ons als een lelijke pukkel. Niet mooi en weten we dat we fouten maken. Daarna komt het couplet van de parel ook zeker aan de beurt. Wij mogen zijn als een parel. Want in God’s ogen zijn we al een parel. Ook al voelen we ons niet altijd zo. Dan kan een lied of iets anders ons daaraan helpen herinneren. En hoeven we dus alleen even opgepoetst te worden, om weer te glimmen zoals we bedoelt zijn. En het geeft niet dat er af en toe wat moet worden gepoetst om de parel weer te laten glimmen.

Op youtube vonden we nog een ‘volwassen versie’ van een liedje over een parel, misschien dat je hierdoor nog meer mag weten dat jij, onder welke omstandigheden ook, als een parel in Gods hand mag zijn!

Een Parel

Je zit hier alleen
Geen mens om je heen.
En de angst overheerst
als je denkt aan wie je bent
en wie je ooit zult zijn.

En niemand die ziet
jouw pijn en verdriet.
En geen mens kan jou geven
een doel in jouw leven.
Oh eenzaamheid.

Je schreeuwt naar een vriend
die jou echt begrijpt.
Verlangt naar een God die
jouw ziel bevrijdt.
En in jouw donkere nacht klinkt
een stem heel zacht…..

Je bent een wonder.
Je bent bijzonder.
Je bent een parel in Gods hand.
Hij geeft de liefde
waarnaar jij verlangt.
Door al jouw tranen heen,
laat Hij jou nooit alleen.
Geef Hem de ruimte
in je pijn.
Hij wil als een vader
voor je zijn.
Je bent een parel.

 

Heb jij ook zo’n liedje met een verhaal? Of juist een nummer die je weer even doet beseffen wie je mag zijn? ♥

 

 

Een parel, door Gerard Troost

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.