blog

Pannenkoeken en vasten?!?!

‘Mam, zie je wel dat het nog wel kan? Het is komende dinsdag pannenkoekendag in de kerk. Ik dacht dat het al geweest was, maar het kan dus nog! Gaan we er alsjeblieft heen?’ Ik stond koffie te drinken en bij te kletsen na de dienst en zoon-lief kwam met een wapperend papiertje in zijn hand naar me toe. ‘Hoe laat is dat dan?’, vroeg ik hem. ‘Dat gaat niet lukken lieverd, je hebt dan je voetbaltraining.’ ‘Ahhhh please!!!’. We vonden een compromis: we eten woensdag thuis pannenkoeken.

‘Weet je eigenlijk wel waarom je dan bij ons in de kerk pannenkoeken kunt eten?’, vroeg ik hem. En zo kwam ons gesprek op de vastentijd. De dag voor Aswoensdag, de eerste dag van de vastentijd, worden vaak pannenkoeken gegeten. Het is iets wat in veel landen al heel lang traditie is, ook vanuit de Rooms Katholieke traditie is het een gebruik dat al lang bestaat. Tijdens het vasten was het niet toegestaan om melk, vetten en eieren te eten. En tja, als je dat nog in huis hebt en niet wilt weggooien… kun je er pannenkoeken van maken! (En Tefal en Koopmans hebben het graag in ere hersteld ?)

‘Ga jij ook weer vasten mam?’, vraagt dochter-lief. “Ja, dat ben ik wel van plan.’ Tot een paar jaar geleden deed ik dat niet; vasten. Ik vond het maar raar. Totdat een vriend ons over zijn ervaringen vertelde. Al pratend kwam ik er achter dat ik het eigenlijk wel een mooie manier vond om zo toe te leven naar Pasen.

Ik koos ervoor om iets wat ik graag eet, nu niet te eten; chocola. In een periode van overvloed aan chocolade-eieren, kostte het me moeite om er niet ‘gewoon’ eentje te pakken. Nee, dit had niks met afvallen te maken. Het hielp me juist om bewuster stil te staan bij het sterven en lijden van Jezus. Niet alleen op Goede Vrijdag, maar ook in de weken ervoor.

 

Gelukkig zijn er verschillende manieren om toe te leven naar Pasen, want niet iedereen is hetzelfde. Er zijn ook heel wat boekjes en kalenders om je te helpen stil te staan in de veertigdagentijd. In een eerder blog schreven we er al over.

En voor wie belangstelling heeft voor het knutselpakket Pasen 2020, van studio Sprankel, hebben we een leuke aanbieding. Ze hebben voor onze lezers een kortingscode aangemaakt voor het knutselpakket Pasen 2020.Met de code STUDIO SPRANKEL krijg je €2,50 korting op het knutselpakket. (De code geldt alleen op het knutselpakket en loopt tot 31 maart 2020.)

 

Hoe je het ook doet dit jaar; toeleven naar Pasen, we wensen je een goede tijd toe. ♥

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.