blog

Ontspullen of aanvullen?

Zie jij het ook overal? Op Instagram lijkt iedereen wel bezig te zijn met ‘ontspullen’. Spulletjes wegdoen die je eigenlijk niet (meer) nodig hebt en zo bewustere keuzes maakt met wat je in huis haalt. Het lijkt wel de trend van nu. Op Linda.tv zag ik al een leuke meid rondrijden in een camper. Ze had niet meer nodig dan dit rijdende huisje en wat spullen die hierin passen. ‘Vroeger’ had ze juist heel veel. Nu heeft ze dat allemaal niet meer nodig en is ze zo heel gelukkig.

Ik ga ook even ‘ontspullen’. Hoe zal ik dit dan eens aan gaan pakken? Waar begin ik? Ik ga het eerst eens testen met onze kinderen. Zij hebben zo veel in de kast, daar kan vast wel iets van weg gedaan worden. Een leuke opdracht om samen te doen 😉

Ik kijk nog even de laatste filmpjes van opruimgoeroe Marie Kondo op Youtube. Zij heeft echt een eigen opruimstijl: Gooi alles op een bultje op de grond (wel per categorie) en laat alles stuk voor stuk door je handen gaan. Denk tijdens het opruimen aan haar motto: ‘Alles in je huis moet je vreugde brengen’ (Hoe het dan verder weer terug moet in de kasten, daar heeft Marie Kondo ook een aanpak voor, maar dat laat ik even voor wat het is)

Daar staan we dan, mijn kinderen en ik, tussen ‘alles’ uit de kasten op de grond. Het valt bijna niet per categorie bij elkaar te leggen, maar we doen ons best. Een muziekje op de achtergrond en af en toe wat lekkers maakt het nog gezellig ook. En het mooiste is: de kasten zijn ‘ontspuld’. Ze zijn echt aardig wat leger geworden! Trots doen we de kastdeurtjes dicht. Geen item te veel meer in de kast (dit is wel iets overdreven hoor!) maar zodra we de slaapkamers uitlopen, struikelen we over alle weggedane spullen.

De kamers zijn ‘ontspuld’ maar de gang is ‘aangevuld’!! Mensenlief, waar moeten we daar nou weer mee heen. Wat staat er nu een troep op de gang! Geen deur die ik meer dicht kan doen, geen troepje die ik nog weg kan moffelen in een laatje. Alles open en bloot hier op mijn kleine traphalletje. Daar heeft Marie Kondo niets over gezegd! Tenminste niet in de youtube-filmpjes die ik heb gezien.

Nu ik alles zo zie liggen (en dan is het alleen nog maar van de kinderen) dan voelt dat ook ècht even ‘open en bloot’: een beetje beschamend: ‘We hebben het tè goed’, maar ook: ‘Wat kunnen we hier anderen misschien weer blij mee maken!’ Onze spulletjes gaan binnenkort naar de rommelmarkt van onze kerk.  Maar ‘kijk uit!!’, zeg ik  tegen mezelf. Ik moet daar dan wel met mijn ogen dicht meehelpen, want anders zijn mijn kasten zo weer gevuld ( die moeten eerst ook nog worden ‘ontspuld’) Want ooooo, wat houd ik toch van leuke troepjes!!!!

 

Doe jij ook aan ‘ontspullen’? Heb je tips voor ons hoe jij dit aanpakt? En wat je vervolgens met je spullen doet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.