blog

Lekkere toekomstrolletjes

We vinden ze heerlijk! Met lekker veel slagroom! Maar houd ze wel goed recht, of eigenlijk een klein beetje schuin, want anders drupt de slagroom er zo aan de andere kant weer uit. Ze werden op nieuwjaarsdag weer mooi gepresenteerd en aangeboden in onze families: nieuwjaarsrolletjes. Traditioneel worden in Drenthe, Groningen en Overijssel in december de kniepertjes gegeten. (Een kniepertje is een plat wafeltje). Vanaf nieuwjaarsdag  worden de opgerolde kniepertjes, de nieuwjaarsrolletjes gegeten. De achterliggende gedachte is dat in december het oude jaar volledig is ontvouwen, terwijl op nieuwjaarsdag het rolletje het onbekende jaar symboliseert.

Wat komt er allemaal op je pad de komende maanden. Wie zal je ontmoeten? Gaat er iets gebeuren op je werk of thuis? Iets leuks, iets verdrietigs, iets spannends? Nee, we weten het niet. “Zou je dat niet willen weten, mam?” vroeg een van onze kinderen laatst. “Bij ons in de klas lezen sommige kinderen en ouders een horoscoop, daar staat soms wel iets in wat er in de toekomst gaat gebeuren, zeggen ze.”

Eerlijk gezegd? We zijn best benieuwd, we hebben zin in leuke dingen en ook met Kies-Connect hebben we plannen….hoe zal dat gaan? Maar tussen benieuwd zijn en het echt willen weten, ligt wel een groot verschil. Nee, wij bedanken. We willen het niet weten. Ook niet via een horoscoop of andere toekomstvoorspellers. Daar hebben we geen vertrouwen in.

‘Mijn plan met jullie staat vast- spreekt de Heer. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: Ik zal je een hoopvolle toekomst geven.’ (Jeremia 29-11)

De toekomst…het lijkt zo ver weg. Maar eigenlijk begint het zo meteen al en zitten we er voordat we het weten midden in. Met alle onzekerheden die we hebben, de vragen die we stellen en de eigen plannen die we maken, houden we vast aan de belofte dat God ons geluk voor ogen heeft. En dat Hij ons een hoopvolle toekomst wil geven. Wij weten dat Hij daarbij is, maar dat willen wij ook. En wij KIEZEN er bewust voor om Hem (opnieuw) in dit jaar de leiding te geven. Om onze toekomst in Zijn handen te leggen en op Hem te vertrouwen!  

Mooi is dat, we mogen KIEZEN! 

En die nieuwjaarsrolletjes dan? Gewoon maar opeten? In de klas hebben we er een manier op gevonden. Ook de kinderen in groep 8 gaan een spannende tijd tegemoet. Welk schooladvies krijgen ze? Hoe gaat het op kamp? Welke rol in de eindmusical? En daarna de grootste stap voor hun gevoel: naar de brugklas. Er komen heel wat gevoelens bij kijken, we praten er veel over en moedigen ze aan.

toekomst wensen

Maar aan het begin van dit nieuwe, spannende jaar, wensen we elkaar eerst alle goeds toe. We schrijven wensen op die we hebben voor de ander. We hebben alleen geluk voor ogen en willen dat voor ieder kind. Wat komen daar mooie gedachtes uit voort. Ieder jaar ontroert dat weer. De papiertjes rollen we op, stoppen het in een rolletje en leggen het op een schaal. Spannende momenten komen, we pakken een willekeurig koekje, ontvouwen het velletje en lezen wat de ander jou toewenst. Mooie momenten, zo simpel, zo waardevol!

Gelukkig nieuw jaar! Dat hebben we zeker gehoord en gelezen op de kerstkaartjes. Maar wat wens jij je man, vrouw, kinderen, familie en vrienden eigenlijk toe? Wat bedoel je echt met ‘gelukkig’? Wat voor wensen heb je voor hen? Misschien volgend jaar, voordat we de slagroom in de rolletjes spuiten…….stoppen we er ook eerst een briefje in.

 

Heb jij dat ook… een speciale manier om het nieuwe jaar te beginnen? Sta jij stil bij je toekomst of zie je het allemaal wel? We hopen én bidden dat God ook in jouw/jullie leven een rol krijgt dit jaar! ♥ 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.