blog

Kwetsbaarheid is eng!

Oke, ik zal maar met de deur in huis vallen: ik vind kwetsbaar zijn soms moeilijk én spannend. Want weet je dat wanneer je synoniemen voor kwetsbaar zoekt, je de woorden: broos, gevoelig, weerloos en zwak vindt? Niet echt woorden van hoop. Snap je nu waarom ik het moeilijk vind?

Kwetsbaar zijn is eng.

Niemand wil zwak zijn, iedereen wil sterk in zijn schoenen staan en de wereld aan kunnen. Of dat in elk geval aan de buitenwereld laten zien. Toch voelen we ons wél eens kwetsbaar. Ik voel het als iemand zegt dat ik iets niet goed heb gedaan. Of als ik een afspraak ben vergeten. Of als mijn collega vertelt over haar pasgeboren neefje die erg ziek in het ziekenhuis ligt. Wanneer ik mijn buurvrouw hoor praten over haar zorgen over haar dochter. Dit soort gesprekken raken me en geven me een gevoel van onzekerheid, onmacht of schaamte.

In gesprekken met anderen praten we er liever niet over en laten het helemaal niet graag zien. Want  bij kwetsbaarheid hoort vaak het gevoel van onzekerheid. Dat je even niet weet wat je moet doen, omdat je ‘gewoon’ niks kunt doen. We zijn de controle kwijt…. En dat gevoel willen graag zo snel mogelijk weer onder controle krijgen. We praten snel over wat anders, het weer ofzo, zodat dat gevoel weg is. We zijn weer ‘sterk’ en onverwoestbaar. Denken we….

Toch merk ik dat als ik kwetsbaar durf te zijn, ik meer verbinding krijg met anderen. Meer met de ander kan delen. Zo heb ik laatst een prachtig gesprek gehad met iemand die vertelde dat ze overspannen was geweest. Ze vertelde het met enige schroom, want tja, overspannenheid is nou niet iets waar we mee te koop lopen. Ze vertelde me een aantal dingen wat ze nog lastig vond. Ik kon haar gevoel of gedachtes daarbij onder woorden brengen.

Ze vroeg me hoe ik haar zo goed begreep. ‘Tja, ik ben ook overspannen geweest’, was mijn antwoord. Ze keek me met grote ogen aan; ‘Jij?’ ‘Ja, ik.’ We moesten lachen, want dit hadden we van elkaar niet verwacht. Het gesprek werd daarna nog mooier, want we durfden nog meer te delen. Ik genoot van het gesprek, juist omdat we elkaar begrepen.

Ja, ik was kwetsbaar. Ja, zij was kwetsbaar.

Maar onze kwetsbaarheid maakte ons juist sterker en het was helemaal niet eng meer!

 

Durf jij wel eens kwetsbaar te zijn? Waarom durf jij dat wel of niet? ♥ 

 

Brené Brown, onderzoekshoogleraar maatschappelijk werk in Amerika, deed onderzoek naar Kwetsbaarheid. Zij zegt dat het onvermijdelijk in ons leven is. Dat het eng voelt, maar dat het overal is waar we ons zelf laten zien. En als we die kant van ons niet willen laten zien, omdat we geen onzekerheid angst of teleurstelling willen voelen, we ook geen vreugde, dankbaarheid en geluk kunnen ervaren.

Hieronder een filmpje van haar TED-presentatie over Kwetsbaarheid. Waarin ze haar zoektocht in haar onderzoek uitlegt. Neem echt even de tijd om het te bekijken… het is het kijken waard!

bron: Brené Brown

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.