blog

Ja-haa, ik weet het al!

Vaders en moeders doen ‘het’ alleen op zaterdagavond! Als ik er aan terug denk, moet ik nog steeds heel hard lachen. Hoe kwam ik daar nou bij?!? Ik denk dat ik toen nog geen seksuele voorlichting had gehad. Ik had ergens de klok horen luiden, maar wist absoluut niet waar (letterlijk en figuurlijk) de klepel hing!

Afgelopen jaren heb ik af en toe mijn dochter wat informatie hierover ‘toegeschoven’ in de hoop dat ze er wat van op zou pikken. Nu ze in groep 8 zit, vertel ik regelmatig over de open gesprekken die ik met de kinderen in de klas heb tijdens de seksuele voorlichtingslessen. Ik dacht dat zij net als de kinderen in de klas ook wel geïnteresseerd met mij daarover zou willen keuvelen. Helaas, niets is minder waar. Er is bijna geen gesprek over mogelijk. Een beetje aanhoren, wat heen en weer wapperen met de handen en zo snel mogelijk bij mij vandaan lopen is het enige wat ik tot nu toe bereikt heb…Nou dat kan toch niet!

Ik besloot het anders aan te pakken. Heel slim (vond ik) heb ik me verdiept in de ‘boekjes’ die geschikt zijn voor haar leeftijd en die ik ook vind passen bij onze (christelijke) waarden en normen. En ik heb een mooi exemplaar gevonden! ‘Alleen voor meisjes’. Snel gekocht, even doorgenomen en daarna uitnodigend op het bed van dochter gelegd. Ja, nu kon het toch echt gaan beginnen, dacht ik. Mijn dochter zal zo zeker op de hoogte zijn over alles wat er gebeurt als je ouder wordt..

Ik wachtte rustig de avond en de volgende dag af wanneer dochter met vragen zou komen, maar er kwam geen enkele reactie van haar kant. “Heb je het interessante boekje nog gelezen?” vroeg ik “Ja, ja”, was het enige wat ik te horen kreeg. Oké, oké ik moest niet te veel pushen natuurlijk, alles op z’n tijd.

De volgende avond lag het boekje alweer op mijn kussen! “Nu, al?” vroeg ik verbaasd. “Ja-haa! Alles is duidelijk en ik weet het al!” Slik, zou dat echt zo zijn? Ik heb het boekje maar weer in ontvangst genomen. Natuurlijk liet ik het hier niet bij zitten, want dit kun je geen seksuele voorlichting noemen. Af en toe snijd ik het onderwerp maar weer es aan. Tijdens het wandelen met de hondjes of in de auto, als je elkaar niet te veel aan hoeft te kijken en ik me er door heen bluf dat ik ‘alle onderwerpen’ de gewoonste zaak van de wereld vind. Want eigenlijk is dat toch ook gewoon zo! Toch gek dat het met mijn eigen kind net even wat anders voelt! Herkenbaar? Mijn zoon schuif ik ‘straks’ maar door naar man, maar het boekje ‘Alleen voor jongens’ houd ik stiekem wel achter de hand (en hoop ik ook op mooie open gesprekjes met hem 😉

Delen jullie thuis alles rond seksuele opvoeding of wacht je totdat ze komen met vragen? ♥ Hebben jullie nog tips om het toch bespreekbaar te maken? ♥

Voor iedereen die het ook met ‘een boekje’ wil proberen is ‘Alleen voor meisjes’ echt een aanrader. Het is een dagboek van Hannah. Zij is bezig puber te worden en dat is spannend! Dit boekje beschrijft (en laat zien aan de hand van tekeningen) wat haar allemaal staat te wachten: wat er met je lichaam gebeurt als je tiener wordt, hoe je leven verandert, je relatie met je ouders en hoe je je daarbij voelt. Waarom is de puberteit eigenlijk nodig en wat heeft God daarmee te maken?

  • ‘Alleen voor meisjes’- geschreven door Judith Janssen-van den Berg    ISBN: 978-90-239-2201-8
  • Met goedkeuring van dochter om dit te plaatsen 

2 thoughts on “Ja-haa, ik weet het al!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.