blog

Ik word er soms zo ‘blieb’ van!

Piep-piep, scroll-scroll, ik word er de laatste tijd zelf helemaal ‘blieb’ van. Vooral tijdens vrije dagen wanneer de uren anders ingedeeld worden en het ritme van de week niet te voorspellen is, lijkt de telefoon een grotere plek in ons huis in te nemen dan anders. Het plankje waar de mobieltjes op horen te liggen blijft langer leeg. De regels over het gebruik er van worden niet consequent toegepast; ‘We zijn vrij, dus dat moet kunnen’. De regels zijn ineens minder strak en daardoor lijken ze door dochter ineens helemaal vergeten. En ja hoor, dan heb ik er plotsklaps helemaal de buik van vol en moeten de afspraken weer op stel en sprong worden opgepakt. Gevolg: boze blikken, gemurmel en gedoe.

Héél lang geleden (voor mijn gevoel), afgelopen zomervakantie toen onze dochter haar mobieltje kreeg (in bruikleen, tip van Willem-Alexander) hebben we ontzettend goede afspraken met haar gemaakt. Wij zouden dit thuis allemaal wel eens even héél goed aanpakken! We hebben samen de poster ‘Gedragscode- omgaan met sociale media’ van Raise Up (klik op de link om te downloaden) doorgenomen en zij heeft het ondertekend. Yes, dat hebben we even goed gedaan, dachten man en ik. Het is ook een erg mooie manier om samen met je kind te bespreken hoe je je moet gedragen op social media, dus echt een aanrader om in huis te hebben, maar dan? Hoe verder? Deze week bedacht ik me dat het toch wel gek is dat alleen ons kind deze ‘gedragscode’ ondertekend heeft. Waarom wij zelf niet? Dit geldt toch ook voor volwassenen? Geef ik zelf het goede voorbeeld? Ik probeer het wel, maar nee, helaas lijkt het alsof er voor ons als ouders net even wat meer uitzonderingen op de regel zijn.

*Als ik met iemand in gesprek ben, laat ik mijn smartphone weg.

*Ik kies een aantal vaste momenten per dag waarop ik mijn sociale media check.

*Tijdens ‘nu-even-niet-momentjes’ gebruik ik mijn smartphone niet.

*‘s Nachts laat ik mijn smartphone beneden, zodat ik echt tot rust kan komen en goed kan slapen.

*Als anderen niet direct reageren op mijn bericht, spam ik ze niet, maar heb respect voor hún ‘nu-even-niet-momentjes’.

*Is iets dringend of ernstig, dan bel ik.

Dit zijn een paar, eigenlijk heel logische, puntjes die op de poster van Raise-up staan. Natuurlijk op kinderen gericht, maar ook toepasbaar voor volwassenen. Want die vaste momenten waarop ik mijn sociale media check zijn soms héle lange vaste momenten. Terwijl het mezelf heel veel rust zou geven om dat niet de hele dag door te doen. En dan daarop volgend de ‘nu-even-niet-momentjes’ om te zetten in ‘nu-even-niet: langere-momenten’.

Ik vind het lastig, heel lastig! Daarom eerst op zoek naar de poster met de gedragscode op de kamer van dochter…ergens achter in de kast. We zetten er onze eigen handtekening ook onder en geven het dan maar een iets zichtbare plek in huis…Check!

Welke regels over het gebruik van mobieltjes gelden er bij jou thuis?♥

Tip: Vraag dit aan je kinderen en vraag ook waarom? 😉

1 thought on “Ik word er soms zo ‘blieb’ van!

  1. ik merk ook dat het onrustig maakt. Voor mezelf heb ik 4 kijk momenten. de rest van de dag is mijn mobiel uit. Dus geen blieb. Als iemand mij nodig heeft moet hij/zij maar bellen op de vaste lijn.
    Onlangs heb ik besloten om 1 dag in de week mijn telefoon helemaal niet te checken. Hiervoor heb ik de zondag gepakt. Wat een rust geeft dat. En ook minder afleiding.
    Wij proberen met onze kinderen de afspraak te hanteren met na 20.00 geen telefoon meer aan. Maar wat is het idd moeilijk om je regels te blijven hanteren. Jongeren kunnen alleen al voor school njet eens meer zonder mobiel. Als je ‘s avonds naar bed gaat wil je wel graag weten of je volgende dag niet wat later mag beginnen….. dat is toch wel heel dom….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.