blog

Ieder kind telt!

Deze regel is de afgelopen weken veel op onze computer gezien geweest. Iedere keer als ik het lees krijg ik kippenvel. Er staat nog al wat!

Eén van onze kinderen deed een spreekbeurt over Compassion. En tja, dan wordt er gezocht naar informatie. Dan worden er folders aangevraagd en liggen ze verspreid over de computerkamer, terwijl er hard gewerkt wordt aan een power-point presentatie. Een aantal jaren geleden zijn we de trotse sponsors geworden van Niyogisubizo. Een prachtige jongen van nu negen jaar oud. Door de spreekbeurt werd alles weer even opgefrist. ‘Waarom wilde jullie een sponsor-kind? Waarom hebben jullie hem uitgekozen? Je kunt toch ook een kind adopteren? Waarom kozen jullie voor Compassion?’

Wel bijzonder eigenlijk al die vragen. Je moet weer even graven, even nadenken over je keuzes. ‘Waarom deden we dat ook al weer?’ Ik weet nog dat ik heel bewust het land Ruwanda uit koos. Na die verschrikkelijke oorlog daar, wilde ik graag een jongen en zijn gezin helpen. Zodat hij later tot betekenis mag zijn voor zijn omgeving. En hopelijk een voorbeeld mag worden voor vele anderen. Toen ik dat uitlegde, kwamen er natuurlijk nog meer vragen. “Welke oorlog? Wat deden ze daar dan?”

Het liefst wil je, als ouder, je kind beschermen tegen erge dingen. Tegen de ‘boze’ wereld. En antwoord geven op deze vragen vond ik ook lastig. Het liefste houd je oorlogen, aanslagen, onrecht en armoede bij je gezin vandaan. Dat is voor ‘later’.

Maar het is ook een kans! Ja, we leven in een wereld die niet niet eerlijk is. Waar veel onrecht en armoede is. Dat kunnen we niet ontkennen. Maar je hoeft dan niet weg te kijken. Je kunt wat doen. Sommige mensen doen grote dingen, anderen doen kleine dingen. Wij kiezen ervoor om een kind te helpen. Niet door hem uit de omgeving te halen, maar door hem daar te ondersteunen. Of zoals Compassion het zegt:

Wij richten ons niet in de eerste plaats op hulp aan gemeenschappen, maar op individuele kinderen. We helpen kinderen zich gezond te ontwikkelen, tot zelfredzame, volwassenen die op hun beurt hun gemeenschap gaan veranderen.

Het onderwerp armoede kwam vervolgens nog meer langs aan tafel. Want vrienden van ons gaan een Muskatlon in Tanzania lopen. Een Muskathlon is een bijzondere uitdaging in één van de landen waar Compassion actief is. Voor deze reis, van ruim een week, moeten ze per persoon €10.000 ophalen. Voor dat bedrag kunnen ze 10 kinderen uit de armoede halen. Tijdens de reis gaan ze langs bij de projecten van Compassion, hun sponsor-kind ontmoeten en zullen ze veel armoede zien.

Wat is het bijzonder om als gezin met onze vrienden mee te leven in dit traject. Dat armoede en wat wij kunnen doen onderwerp van gesprek aan tafel is. Want we willen ook onze kinderen helpen zich te ontwikkelen als zelfredzame volwassenen die iets voor anderen kunnen betekenen. Als ons kind dan bewust en vol zelfvertrouwen een klas toespreekt over dit onderwerp, worden we even stil. Want ook dit is een steentje bijdragen.

Natuurlijk kunnen wij het niet laten om even een linkje te zetten naar Compassion en naar de Muskatlon van onze vrienden. Wie weet…

Je kunt niet de hele wereld veranderen, maar wel de wereld van één of meer kinderen.

 

bron: Compassion

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.