blog

Hugs & kisses

Er klinkt een oer-kreet en voor ik het weet word ik uit het niets besprongen. Twee armen worden strak om mijn nek geslagen, terwijl ik een harde kus krijg. Niet één, niet twee…. nee, een heleboel. De kussen gaan gepaard met smak geluiden. Vervolgens gaan twee handen woelend door mijn haar. Er volgt nog een (hard handige) kietel-aanval die ik met moeite probeer te stoppen. Ten slotte kijken twee ogen mij van heel dichtbij aan.

‘Mam, ik hou van je!’

In alle jaren dat ik de trotse moeder ben van een zoon heb ik het me vaak afgevraagd: ‘Waarom moet dat altijd zo hardhandig?’. Iets meer tederheid zou fijn zijn. We hebben het al vaker genoemd; jongens zijn anders dan meiden. En als moeder is het wel eens lastig om je te ‘verplaatsen’ in een zoon. Als ze kleiner zijn lukt het nog wel. Maar naar mate ze opgroeien is het soms een uitdaging om de kietel-aanvallen en de harde kussen te weerstaan.

Wil je ze dan niet, die knuffels? 

Natuurlijk wel! Ik ben er dankbaar voor. En merk aan alles dat hij het vol overgave doet; Heerlijk! Alleen… als ze groter worden, krijgen ze ook meer kracht! Ik moet soms echt even goed staan om de knuffel aanval op te vangen hi hi…

In het zwembad zag ik dat meer moeders het zo ervaren. Er kwam een vrouw binnen met vlak achter haar aan twee grote jongens. Brede schouders, lange lijven. De jongens doken gelijk het water in.  Eenmaal weer boven deden ze verwoede pogingen de ander weer onder te duwen. Uit de ogen straalde heerlijk enthousiasme. Moeder lag lekker met een boekje in de zon.  De jongens leefden zich uit op de de duikplank. Nadat ze wat energie kwijt waren, ging één van de jongens naar de lezende vrouw. Ze had hem niet opgemerkt, maar toen twee lange natte armen om haar nek kwamen, wist ze hoe laat het was. Er volgde een regen aan druppels die uit de natte haren werden geschut. ‘Zo, ben je klaar om even over te gooien mam?’

Ik moest glimlachen. Zou ik zo over een paar jaar ook aan de beurt zijn? Ik hoop het! Ik doe mijn best een goede moeder voor onze zoon te zijn. Maar ja, als vrouw weet je niet altijd wat een jongen nodig heeft. Gelukkig kwam ik een prachtig en krachtig gebed tegen. Iets om aan vast te houden; dat ik mag groeien in het moeder-zijn voor onze zoon.

Heer,

Help me

om de moeder te zijn

die U voor mijn zoon

in gedachten had

Hopelijk sta ik over een paar jaar met mijn zoon over te gooien in het zwembad. En laat hij zijn liefde merken door natte armen om zijn ‘kleine’ moeder te slaan of door een kietel-aanval te geven. Natuurlijk zal er eerst een periode zijn dat hij, in bij zijn van zijn vrienden, niet gegroet wil worden door mij of dat ‘een-moeder-in-bikini’ echt niet meer kan! In beide fases hoop ik toch de moeder te zijn, die God voor hem in gedachten had.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.