blog

Het wonder van de Chinese bamboe

Yes! De trap naar zolder is geverfd! We lachen er beide om. Ik opgelucht, omdat het halletje boven nu netter lijkt en hij omdat het er ein-de-lijk van gekomen is. Het stukje van de emotionele bankrekening (vorige blog: doe een storting) heeft ons ook weer aan het denken en praten gezet. Wat vindt hij belangrijk, wat vind ik belangrijk en waar doe je elkaar een plezier mee. Het is natuurlijk niet zo dat een geverfde trap je huwelijk ineens een stuk beter maakt. O, wat zou het leven met elkaar dan makkelijk zijn! De gedachte erachter: ik zorg dat het huis netjes is, want dat maakt jou ook blij en dus uiteindelijk mezelf ook.  Een klein dingetje maar hè, maar het was een grote storting op mijn ‘rekening’. In een mum van tijd was de boel geverfd en ik vond dat echt super van hem!

Ja als je eenmaal met ‘stortingen’ begint, zie je soms direct positieve resultaten. Maar meestal duurt het wat langer. Ken je het wonder van de Chinese bamboe?

Als het zaad van deze boom is geplant, zie je vier jaar lang niets gebeuren, behalve dat er een klein scheutje uit een bolletje komt. Tijdens die vier jaar vindt alle groei ondergronds plaats; er verpreidt zich een omvangrijke, draderige wortelstructuur breed en diep de aarde in. In het vijfde jaar kan de Chinese bamboe wel 25 meter hoog worden. Veel dingen in het leven zijn te vergelijken met de Chinese bamboe. Je werkt hard, je investeert tijd en energie en je doet alles wat in je vermogen ligt om groei te bevorderen, terwijl je daar soms weken, maanden of zelfs jaren niets van terugziet. Maar als je geduld hebt en blijft doorwerken en koesteren, zal dat ‘vijfde jaar’ uiteindelijk komen en zul je versteld staan van de groei en de veranderingen die je plaats ziet vinden.

Laat je niet ontmoedigen. Je kunt altijd iets doen.

We horen je denken: ‘je kent mijn situatie niet, bij anderen gaat het makkelijker, ik ben echt aan het eind van mijn latijn’. Dat snappen we en daar zijn we ons ook van bewust, want iedere relatie/gezinssituatie is anders. Er gebeuren dingen in ons leven (zeker ook bij ons!), waar we zelf helaas geen invloed op hebben. Maar de reactie daarop hebben we wel zelf in de hand.

Tussen stimulus en respons bevindt zich een ruimte. In die ruimte bevinden zich onze vrijheid en ons vermogen om ons respons te kiezen. Onze respons is bepalend voor onze groei en geluk.

Er gebeurt iets (stimulus) en daar reageer je op (respons). Gewoon, zonder er bij na te denken natuurlijk! ‘Dat is heel menselijk’ zul je zeggen. Maar de tekst hierboven geeft aan dat we een keus hebben. Een keus om te kiezen hoé we op de gebeurtenis reageren.  Vaak reageren we impulsief en ondoordacht, omdat we denken echt wel te weten waarom iemand iets doet of zegt, toch?!  Tenminste….. dat vullen we voor het gemak dan wel zelf in. Die ruimte tussen de gebeurtenis en onze reactie, zouden we ook anders kunnen benutten. Door even iets langer te wachten, even na te denken, even extra informatie te vragen voor we overgaan tot onze conclusie. In het geval van de trap bespraken we waarom ik dat zo graag geverfd wilde hebben. En door dat gesprek is ons allebei weer meer duidelijk geworden over de ander.

Deze wijsheid hebben we niet van ons zelf hoor. Was dat maar zo! We hebben er wel wat aan. En daarom willen we het delen. Uiteindelijk zijn we zelf de chauffeur van ons leven. Ookal komen we misschien veel beren op de weg tegen, of vogelverschrikkers die ons af willen leiden van ons uiteindelijke doel, zoals bijvoorbeeld een harmonieus gezin of  een goede relatie met je partner. Of misschien wel je relatie met God.

We willen besluiten met het onderstaand gedichtje, ter verduidelijking…..de ruimte die we hebben om onze eigen respons te kiezen (stortingen, reacties, keuzes…..)

There’s a hole in my sidewalk
Ik loop op straat. Er zit een diep gat in trottoir. Ik val er in. Ik ben verloren….ik ben hulpeloos. Het is niet mijn schuld. Het duurt eeuwig om er weer uit te klimmen.
Ik loop in dezelfde straat. Er zit een diep gat in het trottoir. Ik doe net alsof ik het niet zie. Ik val er weer in. Ik kan niet geloven dat ik alweer in dit gat zit. Maar het is niet mijn schuld. Het duurt nog steeds lang om er weer uit te klimmen.
Ik loop in dezelfde straat. Er zit een diep gat in het trottoir. Ik zie het. Ik val er toch in. Het is een gewoonte. Mijn ogen zijn open. Ik weet waar ik ben. Het is mijn schuld. Ik klim er meteen weer uit.
Ik loop door dezelfde straat. Er zit een diep gat in het trottoir. Ik loop er om heen.
Ik loop door een andere straat.
 

We dagen je uit om vandaag bij een opmerking die iemand geeft eerst verder te vragen wat hij of zij nu precies bedoelt,  voordat je je conclusie trekt. We zijn benieuwd of het iets uit maakt! ♥

 

 

 

Bron: ‘De zeven eigenschappen van een succesvol gezin’-Stephen Covey
‘Zeven eigenschappen die jou succesvol maken’- Sean Covey
‘There’s a Hole in My Sidewalk’- Portia Nelson

 

 

 

 

 

 

 

6 thoughts on “Het wonder van de Chinese bamboe

  1. Wat hebben jullie dat mooi geschreven.
    Echt heel bijzonder hoe jullie daar zo mooi en goed over kunnen schrijven.
    Ik denk dan. Ja, zo wil ik het eigenlijk ook doen. Maar soms ook best lastig.
    Fijn dat jullie het allemaal zo mooi delen.

  2. Henny, we snappen dat helemaal hoor….schrijven is makkelijker dan uitvoeren 😉 Maar je er even weer van bewust zijn, helpt soms ook!

  3. Je kunt altijd iets doen door te werken binnen je cirkel van invloed. Heel mooi! Stortingen kunnen hierbij helpen maar zijn ook moeilijk. Zoals beloften doen en woord houden en vergeven. God vergeeft! Daarnaast ben ik ervan bewust dat een gezinsmissie belangrijk is om het doel voor ogen te houden. Vertrouwen in het uiteindelijke resultaat is belangrijk en essentieel om een goed resultaat te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.