blog

Waar wil je heen?

TomTom. Wat een uitvinding! We reden vorige week richting Oostenrijk. Heerlijk naar de bergen en sneeuw. Mijn eigen ManMan kan de route wel dromen. Ik als controlefreak vind het maar wat fijn om af en toe op ons navigatiesysteem te kijken.  Even was het spannend…we keken elkaar aan…een omleiding, files…het werd al donker… maar gelukkig onze trouwe vriend Tom(Tom) wist ook hier raad mee: even een andere weg en voila onze eindbestemming werd op tijd bereikt. We kwamen aan op de plek wat we die morgen op het apparaat hadden ingetoetst. Missie volbracht!

 ‘Begin met het einde voor ogen’

Wel handig om van te voren te weten welke kant je op wilt. Dit moet natuurlijk wel eerst besproken worden met de rest van het gezin, want naar de bergen in Noorwegen of naar de bergen in Oostenrijk is toch nèt even iets anders. Covey benoemt als tweede eigenschap* ‘Begin met het einde voor ogen’.  Om even met onze TomTom-voorbeeld te spreken: als je je bestemming duidelijk voor ogen hebt, heeft dat invloed op al je beslissingen onderweg.

Nou zijn er een heleboel manieren om dit principe- begin met het einde voor ogen- binnen je familie toe te passen. Je kunt aan een jaar, een week, of een dag beginnen met het einde voor ogen. Of aan een gezinsactiviteit beginnen met het einde voor ogen.

Covey heeft het in zijn boek over een gezinsmissie.  Afspraken die je bewust maakt met je gezin, eventueel vastgelegd op papier. Wat willen jullie doen en zijn en welke principes hanteren jullie. Een beeld wat jullie voor ogen hebben, waar het voor jou en je gezin (kan met kinderen zijn of met z’n tweetjes) om draait. Eerlijk gezegd hadden wij daar nooit zo over nagedacht. Natuurlijk weten we wel wat voor gezin we willen zijn, welke principes we willen hanteren en wat belangrijk voor ons is. Maar om dit ook zo duidelijk bespreekbaar te maken, om daar heel bewust bij stil te staan, nee dat is nog niet aan ons besteed.

Covey komt met de volgende vragen die je in je gezin zou kunnen bespreken:

  • *Wat is het doel van ons gezin?
  • *Wat voor dingen willen we doen?
  • *Wat voor sfeer willen we dat er in huis heerst?
  • *Hoe willen we elkaar behandelen en tegen elkaar spreken?
  • *Wat zijn onze verantwoordelijkheden?
  • *Welke gezinnen inspireren ons en waarom bewonderen we ze?
  • *Hoe kunnen we zorgen dat we nog meer klaar staan voor anderen?

Als je iets van( bijvoorbeeld) bovenstaande vragen zou kunnen vastleggen, dan kun je er af en toe ook samen naar kijken en je afvragen hoe goed het jullie lukt om na te leven wat je samen besloten hebt. Is ons huis echt een huis waar liefde heerst? Lopen we niet bij elkaar weg zonder te communiceren? Gebruiken we geen kwetsende humor? Hoe staan we klaar voor anderen? Als we ons gedrag met onze afspraken vergelijken, krijgen we feedback die ons vertelt wanneer we eventjes uit koers raken.

Ook als je (als gezin) helemaal uit koers bent geraakt, want helaas maken we ook allemaal problemen mee, helpt zo’n gezinsmissie misschien om weer terug te komen op de afspraken die je ooit samen maakte. Een soort van gezinskompas die fungeert als een leidraad. Die ons helpt onze bestemming duidelijk voor ogen te blijven houden.

Natuurlijk beschrijft Covey het veel uitgebreider in zijn boek, hij heeft er tal van voorbeelden bij en een heel stappenplan. Toen wij dit lazen, werden we geprikkeld om er in ieder geval over na te denken. Een echte gezinsmissie hebben we nog niet, maar betrokken zijn we wel bij elkaar! Misschien binnenkort, op een gezellige avond. Met een grote, volle schaal met hapjes wagen we ons ook aan onze eigen gezinsmissie 😉

 

Hebben jullie een soort van gezinsmissie? Heb je een tip voor ons en wil je het delen? ♥

*Bron:De zeven eigenschappen van een succesvol gezin- Stephen Cove
*Tekening van Cathelijne, dank je wel!!!

 

 

 

2 thoughts on “Waar wil je heen?

    1. Het begin is er zeker, Henny. Bovenstaande tekening is van jullie Cathelijne, heel erg bedankt dat we het mogen gebruiken om te laten zien hoe je een ‘gezinsmissie’ vorm kunt geven. Dat hoeft niet groots te zijn. De zin “Je hoeft niet bang te zijn bij ons” is echt ontroerend mooi!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.