blog

Gesprekken op de achterbank

Onderweg naar het zwembad, zit mijn auto vol met meiden. We zijn op weg om een kinderfeestje te vieren. Terwijl ik me op de weg concentreer, hoor ik van alles vanaf de achterbank. Bijtend op mijn lip – om niks te zeggen- geniet ik van de gesprekken. Bijzonder om hier zo eventjes deelgenoot van te mogen zijn.

Halverwege de reis komt mijn dochter met een spelletje op de proppen. ‘Ik weet nog iets leuks om te doen’, zegt ze. We hebben namelijk het spel ‘Plof’ in de auto liggen. Het bestaat uit allerlei leuke en diepgaande vragen die je aan elkaar kunt stellen.

De kaarten werden geschud en om de beurt mocht er iemand een kaart trekken. Degene mocht zelf weten aan wie ze de vraag stelde. Spannend!!! ‘Je wint een reis naar een vakantieoord naar keuze. Waar ga je heen en wie neem je mee?’ Dit was de eerste vraag die gesteld werd. Er ontstond een heerlijk gesprek tussen de meiden. ‘Waarom neem je die niet mee? Waarom ga je niet naar een warm eiland? Wat zou jij doen dan?’ De vraag leidde tot allerlei andere vragen. Prachtig!
Ze konden niet wachten totdat de volgende mocht. Het werd een vrolijke boel. ‘Wauw, wat is dit een leuk spel zeg!’, werd er regelmatig geroepen.

Ik wist dat er ook vragen over God in zaten. Dat vond ik best wel spannend. Want ik weet ook dat een aantal van deze meiden niks met God heeft. Hoewel… op school horen ze de verhalen uit de Bijbel. Zingen ze christelijke liederen en vieren ze kerstfeest en Pasen. Maar ‘doen’ thuis niks met dit alles.

Vol spanning zat ik te wachten op de vragen die zouden komen.
‘Mogen we jou ook een vraag stellen?’, werd door één van de meiden aan mij gevraagd. ‘Natuurlijk, als je dat leuk vind.’ Ik was benieuwd. ‘Heb je wel eens het gevoel dat God je helpt?’…..

Ik was even stil. Ehhhhh…. net déze vraag!

‘Ja hoor, mijn moeder heeft dat heel vaak’, antwoordde mijn dochter. ‘Ja, toch mam?’ Ik zat echt even te zoeken naar de juiste woorden, want ik wilde de vraag zo ‘goed’ mogelijk beantwoorden. Wat heerlijk dat kinderen daar niet zo moeilijk over doen. Gewoon zeggen wat je vind! Ik was mijn dochter erg dankbaar op dat moment. ‘Ja, inderdaad. God helpt mij, dat merk ik heel vaak.’
Gelijk kreeg ik een ander vraag; “Hoe dan? Wanneer was dat dan?’ Alle meiden waren geboeid en betrokken. Het werd een mooi gesprek, want ook ik vroeg of zij dat gevoel wel eens hadden.

Helaas moesten we stoppen, want we waren bij het zwembad aangekomen. ‘We gaan dit spel toch op de terugweg weer spelen he?!’, werd me gevraagd toen we parkeerden. Ik hoefde niet meer te antwoorden, want alle meiden zeiden; JA!’

Een aanrader dus het gratis spel ‘Plof’. Zelf als je (nog) niks met God hebt. Want in gesprek blijven met elkaar is altijd belangrijk in onze ogen.

 

Hoe ga en blijf jij in gesprek met vrienden/ tieners/ je partner?♥

 

Bron: Youth For Christ    https://yfcshop.nl/product/plof-het-spel-met-snelle-meppen-en-diepe-vragen/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.