blog

Een verschrikkelijke kerstkaart

‘Kom op jongens, schiet nu even op. Ik weet dat jullie het niet leuk vinden, maar we moeten even een foto maken voor de kerstkaart. Kom nou… Jongens, als we dit even snel doen, zijn we er zo vanaf.’ Ik weet nog precies hoe het ging. Ik stond voor de kerstboom, in de kamer, terwijl ik een poging deed om iedereen erbij te krijgen. We zouden een leuke selfie maken, om als kerstkaart te versturen. Na een paar pogingen stonden we er allemaal leuk op en was het klaar. Een prachtig kiekje van ons allemaal waarop we lachen met de kerstboom op de achtergrond.

Maar wat voelde ik me rot toen we de selfie namen. Ik dwong me om te lachen, maar vond het verschrikkelijk. ’Wat nou fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar’, dacht ik bij mezelf. ‘Ik ben helemaal niet gelukkig. Ik voel me verschrikkelijk en kan wel janken!’

All is calm and all is bright
Everywhere but in your heart tonight
They’re singing carols of joy and peace
But you feel too far gone and too far out of reach

Het was het jaar dat man-lief zijn baan was kwijt geraakt. Dat zorgde voor de nodige onzekerheid, stress en voelde me verre van gelukkig. Daardoor vond ik het zo moeilijk om te lachen voor een kerstkaart. Om me aan de buitenwereld anders te laten zien, dan ik me voelde.

Misschien herken je dat. Dat er een jaar is (of jaren zijn) waarin je de woorden ‘fijne kerstdagen’ je mond eigenlijk niet uit kan persen, omdat het gewoon niet zo voelt. Omdat je tegen de feestdagen op ziet. En als je het jezelf wel hoort zeggen, voelt het als huichelachtig. Als verraad aan jezelf.

Net als het jaar dat ik ziek was; overspannen. Mensen wensten me een gelukkig nieuwjaar. Zo logisch, want dat zeg je nu eenmaal. Maar o, wat deed dat pijn. Ik wilde elke keer wel schreeuwen: ‘Hoezo gelukkig? Weet je wel wat je zegt?! Man, je weet helemaal niet waar je over praat!’ Ze wisten het niet, maar het deed me zo’n pijn van binnen.

When your pain runs deep, His love runs deeper still

Toch lach ik al weer een aantal jaar echt op de kerstkaart. Geen verborgen gevoelens meer, maar een gemeende glimlach. En wens ik anderen de beste wensen toe en veel zegen voor in het nieuwe jaar.  Want ik mocht ervaren dat die onzekerheid en stress weggingen. Omdat ik beter werd en weer gelukkig.  Ik weet wat hoop is. Omdat ik mocht ervaren hoe God in mijn en ons leven werkt. Dat wens ik jou ook toe…

Somewhere in your silent night
Heaven hears the song your broken heart has cried
Hope is here, just lift your head
For love has come to find you
Somewhere in your silent night…

 

bron: Casting Crowns

 

4 thoughts on “Een verschrikkelijke kerstkaart

 1. Dank voor het mooie stukje.
  Als alles donker is en jezelf het niet meer weet……
  Ik vind hierin veel herkenning. Als ik al iets tegen mensen zeg dan wens ik ze vaak gezegende kerstdagen toe. Dat kan dan altijd, ook al ervaar je die zegen op dat moment niet. Meestal als je terug kijkt zie je ergens hoop, en stukje gedragenheid.

  Nog heel erg bedankt voor het mooie boekje. Er staan echt mooie dingen in. Ze helpen mij om dingen los te laten en weer in Gods handen te leggen. Ik merk dat het komt op het juiste moment.

 2. Bedankt voor deze mooie blog. Je weet het soms echt niet meer welke kant je op moet gaan en het zal gaan. Soms is het zo duister en dan zomaar ineens is er iemand die je een een knuffel geeft en je bemoedigt en begrijpt.
  Wij wensen mensen meestal gezegende kerstdagen. Je wilt graag dat iedereen die zegen mag ervaren en de zegen is er ook in moeilijke tijden. Ook al zie je het op dat moment niet.

  Nog heel erg bedankt voor het boekje “het kerstdiner”. Het heeft hele mooie overdenkingen en stukjes.
  Het geeft mij weer hoop en rust dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.
  Ik wens jullie nog veel zegen en liefde toe om steeds meer mensen te laten zien wat het is om een christen te zijn in deze zo ontzettend prikkelrijke wereld.

  1. Bedankt voor je aanvulling!
   Inderdaad… gezegende kerstdagen is wat je iedereen toewenst, zelfs als de persoon weinig zegening ervaart.
   En misschien is het dan juist nog mooier om iemand te ‘zegenen’.

   Fijn dat het boekje op de goede plek gekomen is!
   Geniet ervan, het is je gegund.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.