-, blog

Een nieuwe baan!

Ik heb sinds kort een nieuwe baan. Een fulltime baan. Niet dat ik mijn oude baan heb ingeruild, maar ik heb er wat naast gekregen. Ik zeg ‘gekregen’, want ik hoefde helemaal niet te solliciteren, het kwam vanzelf. Ik ben tegenwoordig namelijk óók taxichauffeur, cateraar, tourmanager, kamermeisje en organisator. Mijn nieuwe baan samenvattend is beter bekend als:  ‘Pubermoeder’.

Beetje overdreven misschien, maar ook heel herkenbaar van heel veel jaar geleden. Hoe zit dat ook alweer met die pubers? En in hoeverre kan ik mijn nieuw verworven taken weer terug geven aan mijn lieve kind? En kan ze zich inleven in mij en rekening houden met ons en de mensen om haar heen? Ik ben alvast een beetje op onderzoek uitgegaan en heb allereerst het boek ‘Puberbrein binnenstebuiten’ van Huub Nelis maar eens gelezen. Interessant als je een puber in huis hebt! Ik las bijvoorbeeld het volgende:

Empathie en voorstellingsvermogen zitten nog niet in het puberbrein. (Hun frontaalkwab is nog grillig) Pubers kunnen de gevolgen van hun eigen gedrag misschien nog niet zo goed inschatten, maar de gevolgen van hun gedrag voor anderen kunnen zij nóg minder overzien. Iedere ouder wil empathie en voorstellingsvermogen bij zijn kinderen aankweken, maar een paar moraallesjes zetten geen zoden aan de dijk. Rekening houden met anderen is bij uitstek een kwestie van lange adem en een gebied waarop ouders een voorbeeldrol vervullen.

Oké, iets met hun frontaalkwab dus. Wanneer is die dan wel volgroeid en kunnen we onze taak als voorbeeld-kwab laten varen? Ik las rond hun 25levensjaar! Misschien is dit alles wat te simplistisch gedacht. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar hersenwetenschappelijk onderzoek en daar zullen we de komende tijd hopelijk steeds meer over horen en over leren. Mijn eigen ‘onderzoek’ is natuurlijk nog lang niet afgelopen, want je kunt niet op 1 boek afgaan, daar is meer onderbouwde info voor nodig. Maar voor nu vond ik het voor mezelf aardig nuttige informatie.

 

Nog even wat tips vàn jongeren vóór ouders (las ik in hetzelfde boek):

*Je hebt ècht invloed (mooi! Dus gewoon doorzetten, wat je doet, doet er toe!)

*Blijf betrokken (juist in de puberteit)

*Bied structuur en grenzen (wees streng, maar redelijk. Haha goed om te weten!)

*Geef het goede voorbeeld (prima!)

*Stimuleer zelfstandigheid (let it go)

*Verklaar je nader (en niet: ‘omdat ik het zeg’)

Met deze tips in het achterhoofd houd ik mijn nieuwe baan met liefde nog even aan. Ik blijf een invloedrijke tourmanager, een betrokken taxichauffeur, een grens stellend kamermeisje, een voorbeeld gevende cateraar en een nader verklarende organisator. Eens kijken hoever ik er mee kom als pubermoeder 😉

 

Als jij als lezer al meer kennis hierover hebt, of je hebt nog wat tips voor ons, laat je dan een reactie hieronder achter?♥

 

Naar een idee van www.tishiergeenhotel.nl erg leuk om eens te bekijken en lezen!

5 thoughts on “Een nieuwe baan!

  1. Wij hebben eens een keer een voorlichting gehad van relegs verslavingszorg.
    Daarin werd genoemd dat het puberbrein net een boekenkast is . Alle boeken gaan eruit of vallen om en moeten dan weer een plekje krijgen….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.