blog

Doe een storting!

Heb je ook wel eens zo’n dag dat begint met kunst en vliegwerk om ergens op tijd te komen? Gehaast en wat geïrriteerd begin je dan aan de morgen en dan komt er plotseling, uit het niets, iemand die even iets aardigs zegt. Je dag gaat er dan ineens een beetje anders uitzien.

Deze week kwamen er twee meisjes uit de klas naar me toe met een uitnodiging. Binnenkort houden ze een feestje voor de hele klas. Super leuk natuurlijk, iedereen mag komen (Wat een onderneming! Hebben wij nog nooit gedaan hoor) zodat niemand zich buiten gesloten voelt.…ook ik niet! Ja je leest het goed! Deze meiden willen graag dat ik (juf) op hun feestje kom. Haha wat leuk!

Mijn dag begon in alle haast, net op tijd op school, amper mijn mond af kunnen vegen na het ontbijt. Hier en daar nog een kus en knuffel aan man en kinderen gegeven en om 8 uur een beetje chagrijnig van het gehaast achter mijn bureau geploft….Door dit lieve gebaar met veel gegiechel smolt mijn humeurigheid als sneeuw voor de zon.

Eén vriendelijk woord kan drie wintermaanden verwarmen”  * 

Afgelopen zomer zijn we enthousiast  geraakt over een boek van Stephen Covey: ‘De zeven eigenschappen van een succesvol gezin’. Wel eens van hem (vooral van zijn boeken) gehoord? Wij hadden nog nooit iets over hem gehoord, maar toen we er achter kwamen dat hij  zelfs bij Oprah Winfrey op de bank had gezeten, hadden we snel door dat we niet de enige waren die met zijn boeken in aanraking zijn gekomen (want hij heeft er nog veel meer geschreven). De titel klinkt erg Amerikaans en ook het boek is in Amerikaanse stijl geschreven. Daar moesten we wel even door heen prikken. Toen we dat een beetje aan de kant konden schuiven, lazen we zoveel mooie bruikbare tips die we heel graag met jullie willen delen. Daarom zullen we de komende maanden af en toe een blog schrijven over de zeven eigenschappen.

Hij schrijft ook over (oneerbiedig gezegd) ‘punten scoren’ in relaties…want in relaties zijn het soms de kleinste dingen die een groot verschil maken. Of het nou om relaties gaat met je man, je kinderen, vrienden of in het bovenste  geval met onze leerlingen. Covey beschrijft dit via de metafoor van de emotionele bankrekening:

De emotionele bankrekening staat voor de kwaliteit van de relatie die je hebt met anderen. Zij is vergelijkbaar met een financiële bankrekening in de zin dat je er ‘stortingen’ op kunt doen door dingen te doen die het vertrouwen binnen een relatie beter maken. Doe je dingen die het vertrouwen verminderen, dan heb je een ‘opname’ gedaan die het saldo van de bankrekening negatief  beïnvloedt. Het saldo bepaalt hoe goed je met een ander persoon kunt communiceren en problemen met hem of haar op kunt lossen. Als je een hoog saldo op je emotionele bankrekening hebt staan, is er veel vertrouwen. De communicatie is open en onbelemmerd. Je kunt zelfs een fout maken in de relatie; die wordt gecompenseerd door de ‘emotionele reserves’ op de rekening. Maar als het saldo op de rekening laag of zelfs negatief is, is er geen vertrouwen en dus ook geen oprechte communicatie. Je bent op je hoede en je goede bedoelingen worden verkeerd begrepen.**

Je zult misschien denken dat dit helemaal niet iets nieuws is. Nee dat denken wij ook niet! Maar om ‘stortingen’ te doen in plaats van ‘opnames’  is wel iedere dag een bewuste keuze. Voor ons wel tenminste…Hoe een situatie ook is, er zijn altijd dingen die je kunt doen om relaties beter te maken. Daarom vinden we dit hele kleine stukje uit het boek ook zo mooi. En dat hoeven toch niet altijd grote dingen te zijn? Aardig zijn, praktische hulp, een lief woord, luisteren en begrip tonen is soms al genoeg.

In het geval van de meiden uit de klas hadden ze, zonder dat ze het wisten, een flinke duit in het zakje gedaan van mijn vertrouwen (want wie wil nou haar juf op haar feestje!) Met een extra puntje voor het zinnetje onder aan het kaartje:

….En je wordt weer thuisgebracht’……. Geweldig toch!

 

Doe jij dat; bewust stortingen plaatsen in je relaties en je opnames beperken?  We willen je uitdagen om vandaag een storting te doen bij je kinderen, man of vrouw 

 

 

 

 

 

 * Japans gezegde    

**Bron: De zeven eigenschappen van een succesvol gezin- Stephen Covey                                                                         

4 thoughts on “Doe een storting!

  1. Benhet boek nu aan het lezen. Een succesvol gezin. Hele waardevolle tips. Iedere ouder zou het moeten lezen. De uitvoering vergt veel oefening. Successen om te vieren maar ook teleurstellingen om te verwerken. Maar ik ga ervooret het doel voor ogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.