blog

Dichterbij komen

De klok is verzet, in onze woonkamers staan de kaarsen al weer te branden en de verwarming mag weer wat hoger. Buiten is meer wind en regen te voelen en het is sneller donker…. Dat betekent dat de maanden november en december voor de deur staan.

In ons werk betekent dat dat we de gezelligste periode in gaan, maar ook de drukste! Begin november starten met het knutselen van de lampionnen voor ‘elf november’ (Sint Maarten), mogen we even uitblazen om door te gaan naar de festiviteiten rond de Goedheiligman (Sint Nicolaas), om op de valreep nog even tijd te besteden aan Kerst. Heel gezellig, maar ook druk druk druk!  Van het één naar het ander.

Elk jaar vinden we dat jammer: maar twee weken om in de klas stil te staan bij Kerst! Terwijl dit één van de belangrijkste feesten voor ons is. Dus zo snel mogelijk komt de boom erin en zingen we volop prachtige kerstliederen. Tenslotte sluiten we deze tijd af door met elkaar een sfeervolle kerstviering te hebben.

Op school maar ook in onze gemeentes werken we met de kinderen toe naar Kerst, door een project te volgen in de weken voor Kerst. Elke week een extra kaars aansteken of een luikje mogen openen. Zodat we verwachtingsvol naar Zijn komst mogen uit kijken.

Mooi om daar in de drukte van de dag bij stil te staan!

Een paar jaar geleden kwam ik een boekje tegen om het ook thuis te doen. Het heet ‘We zien hem dichterbij komen’, van Janneke Burger. ‘Ach…. dat is vast niks voor mij’, dacht ik eerst. ‘Veel te veel gedoe in de drukste periode’. ‘Ik heb het al zo druk en dan ga ik er nog iets naast doen.’ Maar… ik heb het toch gedaan! Het idee dat we thuis, als gezin, toeleven naar de komst van Jezus leek me waardevol. Juist in de drukte van de dag en de periode! Want voordat je het weet is het al weer kerst!

Dus op een zondagmiddag heb ik samen met de kinderen allemaal spullen verzameld die we nodig hadden voor de kalender. Want dat is het eigenlijk: ‘Een adventskalender’.  Niet eentje waarbij je elke dag een chocolaatje mag pakken, nee…. elke dag pak je een bijbelstukje uit. Bij elke Bijbelgedeelte zitten vragen. Om door te praten over het verhaal. Voor de jongsten zitten er stickers bij. Die verwijzen naar het Bijbelverhaal. Zodat je aan het einde in 24 stickers alle verhalen terug ziet komen. Het was een succes! De kinderen vonden het prachtig en waren benieuwd wat we nu weer gingen lezen. Ze wilden ook graag om de beurt uit de bijbel lezen en het stukje uitpakken 😉

Tuurlijk was het ook lastig! Manlief zag er eerst het nut niet echt van in. ‘Wat een gedoe.’ Maar naarmate hij het enthousiasme zag groeien bij de kinderen, was hij ‘om’. In de week van 5 december lukt het vaak niet om de bijbel te openen na het eten, omdat er nog suprises of gedichten gemaakt moesten worden . Ook de vele kerstvieringen strooiden wel roet in het eten. We liepen achter op ons schema. Dat vond ik eerst vervelend, want ik wilde het zo graag ‘goed’ doen. Maar besefte dat het MAG en niet MOET.

Na een zoektocht op Pinterest, kwamen er nog meer ideeën! Wauw, prachtig om te zien wat anderen mensen bedenken om Advent centraal te stellen in je huis! Heel inspirerend! Ik kwam daar ook de Jesse Tree tegen.  De stronk van Isaï. In Jesaja 11 staat:

Maar uit de stronk van Isai schiet een telg op, een scheut van zijn wortels komt tot bloei.

Jezus stamt af van Koning David en zijn vader heet Isaï. Vandaar de naam. De verhalen die je vervolgens uit de bijbel leest, beginnen bij Genesis en eindigen bij de geboorte van Jezus. Tussendoor lees je de verhalen van alle bijzondere dingen die God voor ons heeft gedaan.

 

 

In de bijbel wordt vaak gezegd je kennis, je verhalen te delen met je kinderen en kleinkinderen. ‘Opdat we niet vergeten.’ Dat is best lastig toch?! Want ehhhh… tja God. Misschien geloof je daar in of niet. Misschien heb je daar vroeger wel iets mee gehad, maar nu niet meer. Misschien wil je het wel meer centraal stellen, maar weet je niet hoe. Misschien ben je aan het zoeken naar God, maar weet je niet goed waar je moet beginnen. Misschien vind je het lastig om het gesprek er over aan te gaan met je kinderen omdat je denkt dat je het toch niet ‘goed’ kunt uitleggen.

Nou wees gerust, het komt goed!

Als je deze Adventstijd meer aandacht wil reserveren voor kerst, hoef je niet veel te doen. Op het internet zijn talloze ideeen of bestel een boekje als je dat makkelijker vind. Je kunt het zo gek maken als je wil, maar het belangrijkste is; samen lezen uit de Bijbel.  Gewoon het rooster volgen en de aangegeven 3 of 4 verzen lezen. Meer hoeft niet! Leg de lat niet hoog, maar begin gewoon!

We hopen dat je (langzamerhand) kunt genieten van deze speciale tijd. De tijd die je bewust reserveert in de drukste periode, voor je gezin én voor God!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.