blog

Betrokken of invloed?

De agenda voor de komende week ligt open. Samen kijken we er naar. ‘Tjonge, jonge….. Hoe gaan we dit allemaal bolwerken?!’. Vooral het weekend staat vol met veel dingen. Bijzondere dingen, mooie dingen, leuke dingen…. maar het wordt een uitdaging het allemaal voor elkaar te krijgen! Het is nu nog het begin van de week, er kan dus nog wat veranderen, maar toch…..

Herkenbaar? Heb jij soms van die weken waarvan je denkt; ‘Waarom moet alles nu opeens tegelijk in één week? Volgende week heb ik bijna niks en deze week staat vol met van alles en nog wat! Hoe ga ik het allemaal regelen?!’ Een week waar je, voor je gevoel, helemaal geleefd wordt. Je neemt je voor dit de volgende keer anders te doen!

Al eerder schreven we over de zeven eigenschappen van Covey. De eerste eigenschap van Covey is pro-actief zijn.  Dit houdt in dat wij het vermogen hebben om zelf na te denken en ons handelen te kiezen. Als je stil staat bij wie je bent en hoe je je wilt gedragen, kun je ook je denken en handelen sturen en veranderen.

Hoe dan?

Covey legt dat onder andere uit door middel van ‘de cirkel van invloed en betrokkenheid’. Stel je een grote cirkel voor. Dat is de cirkel van betrokkenheid. Er zijn in ons leven allemaal problemen waar we mee te maken krijgen. Maar we kunnen er geen invloed op uitoefenen. Het weer, problemen op het werk, in de file staan, ziekte en nog veel meer. Deze dingen raken ons, we leven mee, we denken mee, we zijn betrokken. Maar we kunnen er niks aan veranderen, dat ligt buiten ons bereik. Hoe graag we het ook zouden willen.  Dit zijn dingen die ons veel energie en tijd kosten, maar waar we geen energie van krijgen. Je boos maken om het feit dat je in de ‘verkeerde’ rij van de kassa staat, zorgt er niet voor dat je sneller gaat 😉

Cirkel van invloed

Binnen in de grote cirkel ligt een andere cirkel; de cirkel van invloed. Dit zijn de uitdagingen waar we wél wat aan kunnen doen. Door er goed over na te denken kunnen we hier invloed op uit oefenen. Soms alleen al door je ‘boodschappen-dag’ te verplaatsen naar een andere dag. Of iemand te vragen om iets voor je te doen in je drukke week, zodat je even wat ‘lucht’ krijgt. Zo vragen wij onze kinderen wel eens de was op te hangen. Of de stofzuiger door hun kamer te halen. Tja, het is misschien minder schoon dan dat wij het zouden doen, maar het is gebeurd!

Wij leren, met vallen en opstaan, dit steeds meer toe te passen. Door ons regelmatig af te vragen; ‘Heb ik hier invloed op of niet?!’ We merken dat het rust geeft.  De betrokkenheids-cirkel kost ons moeite om onder de knie te krijgen. Lastig om te accepteren dat wij niet alles kunnen veranderen 😉 Dan moeten we dàt dus los laten…

We hopen dat ‘de cirkel van invloed en betrokkenheid’ jou ook meer inzicht geeft. ♥

 

 

Bron:  De kleine Covey”, K. Kuipers en B. Tiggelaar

2 thoughts on “Betrokken of invloed?

  1. Cirkel van invloed en betrokkenheid kan helpen om de goede dingen te doen. Een belangrijke oefening hierbij is om ook mensen in de juiste cirkel te plaatsen. Alle mensen die wij willen veranderen horen thuis in de cirkel van betrokkenheid. Wij kunnen alleen zorgen dat de omstandigheden zo zijn dat er verandering mogelijk is. Dit is jouw cirkel van invloed. Verder kunnen wij alleen ons eigen gedrag en onze houding t.o.v anderen veranderen. Dit is heel beperkt maar daar ligt onze invloed. Hierdoor wordt het relaxter. We mogen veel dingen loslaten en ons concentreren op de cirkel van invloed. Geniet daar van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.