blog

Beschikbaar?

Geschikt, ongeschikt of beschikbaar? Dit kaartje van Youth for Christ viel bij ons door de bus met achter op de tekst: “Soms voel je je de beste vader ooit. Bijvoorbeeld na een goed gesprek met je zoon, of na een dagje met je dochter. Maar waarschijnlijk herken je soms ook het gevoel dat je ongeschikt bent als vader. Omdat je moe bent om te luisteren, of omdat je je puber niet meer bereikt”.

Op zulke momenten voel je je in je hemd staan

“Maar er is goed nieuws: vader zijn draait niet om geschikt of ongeschikt zijn! Het gaat erom dat je beschikbaar bent voor je kind (of jongeren in je omgeving)”.

Het kaartje kwam niet alleen, er werd ook een tijdschrift over vaderschap meegeleverd waarin je kan lezen en ontdekken wat de impact is van jouw beschikbaarheid als vader. Hieronder een kort stukje uit het magazine:

Stel je hebt maar 3 minuutjes: Iedereen wil zich geliefd en gezien weten. Juist voor jongeren is dit cruciaal. Het draait om echte aandacht. In drie minuten kun je al veel verschil maken. Kijk naar je tiener, gewoon terwijl hij of zij bezig is. Als je kind opkijkt en jouw blik opvangt, weet hij zich al gezien. Maak kleine gebaren, want er zit grote kracht achter een knipoog, schouderklopje of een glimlach. Vooral bij tieners gaat het om subtiele gebaren, dus geen openbaar gekus en geknuffel. En geef gerichte complimenten. Bedank bijvoorbeeld als ze iets voor je gedaan hebben. Wees specifiek.

Heb je misschien iets meer tijd?

Een kwartiertje: Een relatie bouw je door samen tijd door te brengen. Zoek het juiste moment. De beste gesprekken heb je tijdens een autorit of rond bedtijd. Momenten waar je met z’n tweetjes bent en waar geen druk is. Goede gesprekken vinden vaak op de drempel plaats en niet op de bank. Voor tieners is de escape namelijk belangrijk: als hij iets vertelt dat gevoelig ligt, wil hij kunnen ontsnappen. Ben je niet zo’n prater, maar wel een doener? Jongeren leren veel van hun vader door samen dingen te doen! Fietsband plakken, pizzadeeg maken, rondje met de hondjes.

Anderhalf uur over? Niet alles ontstaat spontaan. Plan regelmatig tijd samen. Het kost je wat, maar je krijgt er ook wat voor terug. Je deelt ervaringen die onderdeel worden van het leven van je kind. Tieners kunnen wel de hele dag gamen of rondhangen. Hoewel ze er niet vaak om vragen, hebben ze je nodig om hen hier uit te trekken. Denk mee met wat zij leuk vinden om te doen, of doe een suggestie. Kijken bij een sportwedstrijd of muziekuitvoering wordt ook erg gewaardeerd (Zie hier 20 tips van jongeren wat ze graag doen). En als laatste is het mooi om familietradities te creëren. Iets wat regelmatig terug komt (een tv-programma samen kijken, sporten, etc)

Je bent als man, als vader onmisbaar voor je kind of jongeren om je heen. En ook tieners zelf weten dat maar al te goed, het is soms zo moeilijk voor hen om dat te uiten. Op Youtube (youth for Christ- vaders) kwamen we leuke filmpjes tegen met bijvoorbeeld tips van jongeren aan vaders: 12 dingen die je als vader juist niet moet doen, 20 dingen die jongeren willen horen van hun vader, 14 tips van jongeren aan vaders. Als vader te veel tijd besteden aan je werk of weinig thuis zijn daar gaan jongeren niet voor. Maar wel samen een hengeltje uitgooien of samen sporten en elkaar laten weten hoe het gaat. Mooie ontroerende uitspraken, voor de hand liggend en zéker niet onuitvoerbaar. 😉

Ben jij deze week als vader beschikbaar voor je kind?♥

Bron: ‘Open’ magazine van Youth for Christ

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.