blog

Belangrijke dingen eerst!

Heb jij wel eens een dag dat je hoofd overloopt? Dat je niet meer weet waar je voorkant of achterkant zit? Dat je voor je gevoel continu achter de feiten aan loopt? Dat wat je wilde doen, je nog steeds niet gedaan hebt en je moet nog zo veel? Of dat je koelkast er uitgerekend nú mee ophoudt?! Op de een of andere manier lukt het je niet de onrust uit je lijf te krijgen en het opgejaagde gevoel wordt steeds erger…

Nou, dat hebben wij echt nooit! Wij zijn altijd in balans  en herkennen ons totaal niet in het bovenstaande stukje 😉 Was dat maar zo.  Was het maar zo dat we elke dag opgewassen zijn tegen de drukte van de dag. Dat we elke dag een perfecte balans kunnen vinden in moeten, willen èn kunnen. Zoals velen al weten zijn we bezig om de 7 eigenschappen van Covey toe te passen in onze gezinnen, ons leven. De derde eigenschap is:

‘Belangrijke dingen eerst’

Een krachtige uitspraak!

Een uitspraak die we vaak gebruiken bij de opvoeding van onze kinderen. Als ze bezig zijn om zich klaar te maken voor school en nog even met lego willen bouwen, nog even met de kat spelen, nog even de achterkant van de Donald Duck willen lezen, nog even…. nog even…. En door al die eventjes lopen wij op het laatst te mopperen en te zeuren over de haren die nog gedaan moeten worden, de tanden die nog gepoetst moeten worden en of de tassen nu ingepakt zijn, want het is al bijna tijd om te gaan!

Bij ons thuis gebruiken we nu de opmerking: ‘Belangrijke dingen eerst!’. Hierdoor helpen we (tenminste dat hopen we 🙂 ) onze kinderen de juiste keuze te maken in wat nu prioriteit is en wat gewoon straks kan. Dat is een gevoelig gebied. ‘Want de kat heeft toch ook aandacht nodig? Dat is ook belangrijk hoor!’  Tja…

Als we op een rustiger moment er samen over praten, over wat nu belangrijk is om te doen voordat je naar school kunt gaan, worden de dingen wel iets duidelijker. Niet alleen bij onze kinderen, maar ook bij ons. Als je kind dat aangeeft die kat echt te willen knuffelen en daar tijd voor wil maken, zijn we even stil. We krijgen dus ook meer zicht in de behoeftes van onze kinderen.

Het werkt! Onze kinderen maken soms andere keuzes in de ochtend en hebben daardoor tijd over om de kat te knuffelen of nog te bouwen. Zonder dat er op het laatst nog gejaagd moet worden!

Het bijkomend voordeel is…. dat wij iets minder mopperen. Want tja, dat is niet iets om trots op zijn….

Je leert het je kinderen. En hoe gaat het dan bij jou?!

Eerlijk?! Het lukt niet altijd. Vandaag bijvoorbeeld. Ik heb het vaak tegen mezelf gezegd: ‘Belangrijke dingen eerst!’. Maar het lukte me niet. Op de één of andere manier kwam er steeds iets anders tussen. Iets waardoor ik van alles deed, behalve dat wat ik wilde doen. Ik werd er onrustig van. Ik zocht zelfs bewust in de pauze de rust even op. Ik zat voor me uit te staren, maar de onrust bleef!

Totdat er iemand bij me kwam zitten. ‘Gewoon even zitten’,  zei ze. ‘O, ik wil je niet van je werk af houden hoor!’, was mijn reactie. Want tja, ik heb toch stilte nodig om weer balans te krijgen? Al snel was ik dankbaar dat ze was komen zitten. Dat ze even vroeg hoe het ging. Vragen stelde waardoor de onrust in mijn hoofd opklaarde! Ik zag hierna weer wat belangrijk was èn hoe ik de dingen anders kan doen  waardoor ik rust voor mezelf creëer.

Wat is het goed om dit te ervaren; dat we net als onze kinderen alles tegelijk willen doen! Dat er soms van alles door je hoofd  en in je leven speelt en je er even geen grip op hebt.  Je wilt wel rust, maar je krijgt het niet. Wat fijn dat iemand met je mee wil denken!

Als partners bijvoorbeeld . Door de tv even niet aan te zetten, het mobieltje even weg te leggen en samen te praten. Elkaar te helpen om de belangrijke dingen duidelijk te krijgen.

En als ouders. Door te luisteren, te vragen, stil te zijn en te wachten op wat nog komt. Door de tijd te nemen voor onze kinderen en hen te helpen om duidelijk te krijgen wat belangrijk is!

‘Belangrijke dingen eerst!’

 

We dagen je uit, om in deze drukke tijd, de belangrijke dingen eerst te doen ♥

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.