blog

Als je begrijpt wat ik bedoel

O nee, ik doe het weer! En ik had me, vijf minuten geleden, nog voor genomen het niet meer te doen. Het ging vanzelf. Echt ik deed moeite, maar het lukte me niet te stoppen! Man-lief en ik zitten even bij te komen van de wildwaterbaan. Een geweldig avontuur, alleen merk je wel dat je lijf ouder wordt. De bochten, de hobbels en de andere mensen waar je tegen aan knalt. Het gaat niet meer zo soepel als een aantal jaar geleden.

Terwijl ik dan op zo’n groen stoeltje zit uit te puffen, zie ik heel wat mensen. Allemaal anders en dan heb ik het nog niet over al die verschillende lijven! Daar ging het fout. Want tja, ik vind daar wel wat van, van al die mensen en lijven.

Ik bekeek ze door mijn bril, mijn figuurlijke bril. En die manier van kijken is gekleurd, omdat ik ze bekijk vanachter mijn glazen, mijn paradigma. Waardoor er allerlei oordelende gedachtes over deze mensen op borrelen, terwijl ik ze niet ken. En ik wil zo graag minder afgaan op wat ik eerst zie, minder oordelen.

Als je begrijpt, oordeel je niet.

Dit is een uitspraak van Covey die ik las. Ik liet hem even bezinken. Klopt het dat als je iets begrijpt, je dan niet oordeelt? De moeder bij het pierenbadje die steeds op haar telefoon kijkt en niet naar haar peuter. Oordeel je anders als je weet dat ze een vervelend familiebericht heeft gekregen? Of die iets wat gezette man die van de glijbaan gaat. Kijk je anders als je weet dat hij nu weer voor de eerste keer zwemt na zijn ziekte?

Ik denk dat de uitspraak klopt. Als ik moeite doe om iemand te begrijpen, me open stel voor andere informatie dan van mezelf, heb ik ergens minder ‘last’ van. Dat betekent niet dat ik dan alles goed vind en accepteer. Nee, maar ik oordeel minder.

Zo kwam ik laatst in gesprek met een jonge, enthousiaste, hard werkende meid. Tijdens een vergadering schoof ze haar mouw omhoog en ik zag een enorme tatoeage. Bam…. Mijn oordeel werd aangepast. Waarom? Heb ik iets tegen tatoeages? Niet echt, maar in mijn beeld over haar paste die tekening op haar arm niet. Ik had automatisch een mening over haar gevormd.

Ik vroeg haar naar de betekenis achter de tatoeage. Ze vertelde dat hij symbool stond voor de diepe relatie die ze met haar vader heeft. De passie voor muziek die ze samen bindt en waar ze trots op is. Een soort eerbetoon. Tja, daar kon ik alleen maar stil van worden.

Het gesprek bevestigde de uitspraak. Als je oprecht moeite doet om de ander te begrijpen, zullen je minder ‘lelijk’ denken over anderen. Kan er iets moois ontstaan i.p.v. iets negatiefs. Want elk mens is geliefd in welke verschijning dan ook. Dat zei ik ook tegen mezelf op dat stoeltje in het zwembad. En het hielp!

Ook jij.

Je bent geliefd!

 

 

Oordeel jij veel over anderen? Ben je bereid je oordeel bij te stellen? Wil je iemand begrijpen ipv te ‘beoordelen’? ♥

 

 

3 thoughts on “Als je begrijpt wat ik bedoel

  1. Goed om dit opnieuw te lezen en het besef dat ik me er ook weer op betrap dat je te snel een oordeel hebt. Eerst begrijpen dan begrepen worden. Bedankt. Het zet me even weer op scherp.

  2. Wat herkenbaar! Ik betrap mezelf er ook best vaak op.
    Goed om dit dan te lezen, Je er bewust van zijn. En niet direct gaan oordelen.
    Dank dames!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.