blog

46-Dresses

Als klein meisje kon ik al heel snel een maillot aan doen. Mijn moeder vertelde me altijd, dat wanneer ik mijn kleren aan moest doen, ik ervoor zorgde dat ik een maillot aan had. Want…bij een maillot hoort een jurk, vond ik . Dat was namelijk wat ik het allerliefste aan had: een jurk. Als ik geen jurk aan had gehad, was het een vervelende dag geweest. Tenminste dat zei ik tegen mijn moeder, voor het slapen gaan, als ze vroeg hoe de dag was geweest. Zelfs voor mijn verjaardag vroeg ik een jurk! Ja,  jurken waren mijn favoriete kledingstukken. 

Mijn moeder was handig met de naaimachine waardoor ik prachtige zelfgemaakte exemplaren droeg. En ik had een paar grote nichten. Af en toe kwam er dan een tas met kleding die zij niet meer paste. Dan mocht ik daar in kijken of er nog iets voor mij bij zat. Wauw, dat was zo speciaal, want ik had iets van mijn grote nicht aan! Soms kreeg ik een nieuwe jurk. Dan mocht ik die passen in de winkel. Met als mooiste moment dat je het pashokje uitstapt en je jezelf in de spiegel ziet.

Ergens is die periode over gegaan in spijkerbroeken. Wanneer weet ik niet meer precies, maar er kwam een dag dat ik geen jurken meer droeg. Zelf denk ik dat het rond de puberteit was. Je lichaam begint te veranderen, je smaak verandert en je bent gevoeliger voor wat de rest draagt. Doe er nog een beetje minder zelfvertrouwen bij en het plaatje is compleet: een broek is lekker veilig! Het gaf me meer zelfvertrouwen. En dat heb je in sommige periodes meer nodig.

Later merkte ik dat ook; dat kleding je zelfvertrouwen kan geven. Als ik een belangrijk gesprek heb, zoek ik kleren uit die me zelfvertrouwen geven voor het gesprek. En een vriendin leerde me dat wanneer ik niet zo lekker in mijn vel zit, ik iets aan moet doen wat me helpt. Dus niet kiezen voor zwart, ruim en onopvallend. Nee, kleur en mooi. Als ik dan in de spiegel kijk, voel ik me trots en groeit mijn zelfvertrouwen.

Ondertussen is mijn kledingkast al weer gevuld met jurken. Er gingen wat kilo’s van mijn lichaamsgewicht af en mijn zelfvertrouwen nam toe. ‘Ach, zal ik het gewoon eens weer proberen?’, dacht ik bij mezelf.’ Ik doe hem gewoon aan en zie wel of het staat.’ In de spiegel zag ik mezelf staan en was wel blij met het resultaat wat ik zag. Ja, ik werd zelfs een beetje trots!

Een tijd geleden viel mijn oog op een artikel over 46-dresses. 46-jurken, wat zou dat nu zijn? Het was een interview met de oprichtster van deze stichting. Margo wilde vanuit haar kledingkast de wereld een stukje mooier maken. Haar missie is om elke vrouw in Nederland te kleden naar wat ze waard is: een koningin. Wauw! Ze begon er mee toen ze in gesprek raakte met iemand die zo blij was met iets wat ze van een ander had gekregen. Ze wilde toen….. Ach, bekijk het filmpje hier maar onder. Daarin legt ze het zelf uit.

Nadat we het filmpje hadden bekeken, zochten wij contact met haar. Want waar zouden wij kunnen helpen? Wat zouden wij kunnen doen? Volgende week lees je hoe….

 

 

 

2 thoughts on “46-Dresses

  1. Een prachtig initiatief van deze vrouw. Iedereen wil gezien worden en kleding geeft zelfvertrouwen. Ook bij beeldcoaching speelt kleding een belangrijke rol. Hoe zien anderen mij en hoe kom ik over met mijn kleding.
    Ben benieuwd naar het vervolg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.